НОВИНИ

Варна е домакин на пролетния семинар, организиран от Фондация "Българска памет"

За 10-та поредна година Варна посреща младежи от историческата ни диаспора за пролетния семинар, организиран от Фондация "Българска памет". Целта на инициативата е да възпитава младите хора в родолюбив дух. Сред поканените са деца с български корени от 8 държави, които ще се срещнат с едни от най-успелите наши предприемачи, за да черпят опит от тях.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:37, 11.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В семинара участват млади хора от България, Украйна, Молдова, Сърбия, Македония, Румъния, Албания и Гърция. Всички те мечтаят за бъдещето си в обединена Европа. Една от целите на форума е да се подпомогнат младежите, които търсят кариерно развитие у нас.

д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет": Да покажем на тези деца, че има много хора, които мислят за тяхното бъдеще.

Сред участниците в семинара е 16-годишният Джанер Башчобанов от с. Вълкосел. Той мечтае да продължи образованието си в чужбина.

Джанер Башчобанов: Аз искам да уча медицина. Да се възползвам от една от привилегиите, които ни дава Европейският съюз, да специализирам в Германия и да се върна в България да приложа наученото.

16-годишната Агафя Никифорцева е българка, родена в Молдова.

Агафя Никифорцева, Молдова: Научих много тук за възможностите, които ни дава Европа, за възможностите за предприемачество, имам различни запознанства тук.

Две фондации "Българска памет" и "Решения за бъдещето" подписаха споразумение за сътрудничество, за да помагат на българите у нас и зад граница.

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.): Нашата държава ще успее тогава, когато покаже отношение към българите, където и да са те по света.

На семинара беше обсъдена ролята на младите хора по време на българското председателство на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновиха строежа на жилищна сграда в зелените площи до блок 70 в Младост
Възобновиха строежа на жилищна сграда в зелените площи до блок 70 в "Младост"
КЕВР обсъжда поскъпване на цената на водата във Варна
КЕВР обсъжда поскъпване на цената на водата във Варна