НОВИНИ

Работодатели настояват за облекчени процедури при наемане на 14-годишни

Двойно повече непълнолетни са поискали разрешение за работа от Инспекцията по труда в Русе от началото на годината в сравнение с миналата. Интерес има и от страна на работодателите, тъй като трудно намират персонал. Затова от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите настояват да се облекчат условията за наемане на ученици не само над 16, но и над 14 години.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:10, 28.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

От началото на годината от Инспекцията по труда в Русе са издали 76 разрешителни за работа на непълнолетни. Повечето от тях са бармани, сервитьори и продавачи. Интерес са проявили и от строителни компании, но засега в този бранш няма наети младежи. От инспекцията казват, че фирмите са длъжни да осигурят едни и същи почивки и заплащане на всички свои служители.

Ирена Николаева – директор на Инспекцията по труда в Русе: Работят ли на трудов договор няма как да е различно. Няма как едната сервитьорка, примерно, да взема 500 лева, а непълнолетния да взема 250. Би било нарушение.

Броят на документите за наемане на 16-годишните бяха намалени, коментираха работодатели, но за 14-годишните процедурите продължават да са тромави и минават поне 20 дни преди младежите да могат да започнат работа. А това е твърде много време при спешна нужда от персонал.

Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: При тях документите, които се вадят, са пак 22-23, и допълнително имат такси, които са в рамките на 100-110 левa. И това нещо в краткия период, в който те могат да помогнат, а то е след училище от 1 юли и до 5 септември, е невъзможно.

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите с писмо са поискали от социалното министерство да се облекчи режимът за получаване на разрешителни. А от Инспекцията по труда в Русе са започнали проверки дали се спазват трудовите права на непълнолетните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На какво обезщетение имаме право при провалена почивка?
На какво обезщетение имаме право при провалена почивка?
Заради липса на места: Първокласници няма да учат в предпочитаните училища
Заради липса на места: Първокласници няма да учат в предпочитаните училища