НОВИНИ

Меркел пред Бундестага преди срещата на върха в Брюксел

Ангела Меркел не отива в Брюксел за срещата на върха на ЕС с очаквания за сплотено решение по миграционната политика. В правителствена декларация пред Бундестага тя заяви, че миграцията може да се превърне в съдбовен въпрос за Европа. Германският канцлер обаче не губи увереност и надежда преди предстоящия форум и открои пред депутатите, че Германия ще бъде добре само ако и Европа е добре.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:10, 28.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Вероятно окуражена от актуалните социологически проучвания в Германия, според които 75% от гражданите на Федералната република са "за" европейски подход в мигтрационния дебат, Ангела Меркел застана на трибуната в Бундсетага уверена и борбена. Избраният зелен цвят на сакото й подчертаваше надеждата, с която тя отива за разговори в Брюксел. Въпреки това тя снижи очакванията от форума.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Съвсем открито ще кажа, че още не сме там, където бихме искали да бъдем. Общата система за даване на убежище в 28-тте държави, която искахме да приемем, няма да можем да примем. От седем необходими документа за регламентиране има малко или много единомислие по пет от тях, но остават два и то важни, за които е необходимо политическо обсъждане.

Въпросните два документа се отнасят до директивата за даване на убежище, с която стандартите в отделните държави ще бъдат уеднаквени, а както и нова дъблинска процедура за разпределение на мигрантите. По тези въпроси отговорът на Меркел остава необходимостта от европейско, от единно решение. Постигането му ще бъде трудно. Целта обаче трябва да сплоти отделните позиции, защото тя, според германския канцлер, остава да бъде справяне с нелегалната миграция.

По време на срещата на върха в Брюксел Меркел ще търси и изход от вътрешно-политическите крамоли в Германия. До края на тази седмица тя се надява да представи на коалиционния си партньор и вътрешен министър Хорст Зеехофер удовлетворително европейско решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят бюджета на ЕС след 2020 година
Представят бюджета на ЕС след 2020 година
Освободиха предсрочно от затвора мъжа, който блъсна и уби 4-годишно дете
Освободиха предсрочно от затвора мъжа, който блъсна и уби 4-годишно дете