НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Романтично и пъстро „Безвремие”

Романтично и пъстро „Безвремие” на Долорес Дилова ни посреща в галерия „Стубел”. "Да бъде благословен хляба и живота" - експонати от колекцията на Антонио Василев в регионалния исторически музей - София. В галерия „Финес” Анн дьо Колбер Христофоров, Милена Йоич и Георги Чапкънов ще ни разказват с изложбата „Среща” в галерия „Финес”. Инсталацията на Борис Далчев и Михаела Добрева „Неочевидно” в галерия УниАРТ.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
11:10, 23.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Романтично и пъстро „Безвремие” ни посреща в галерия „Стубел”. Долорес Дилова продължава да изследва любимата си тема - връзката на емоционалното състояние на живописеца с природата. И играта на конкретни географски обекти със субективни внушения и вариации.

"Да бъде благословен хляба и живота" - с това заглавие посреща предпразничната изложба в регионалния исторически музей - София.

Експозицията представя експонати от колекцията на Антонио Василев, свързани с православието. Съкровените човешки вярвания са вплетени в обектите на ритуалите.

Печати за обредни хлябове, икони и изображения върху платно или йерусалимии. Те идват от светите места, най-често от поклоннически пътувания. Впоследствие, попадайки в дома, йерусалимиите се излагат в най-хубавата стая, а щампите, заедно с иконите, в домашния иконостас и са обект на особена почит.

Трима стари приятели се срещат след много години. И канят и зрителя да се присъедини. В галерия „Финес” Анн дьо Колбер Христофоров, Милена Йоич и Георги Чапкънов ще ни разказват с картини - с изложбата „Среща”. Ан дьо Колбер е родена в Прованс, Милена Йоич живее и рисува между София и Париж, Георги Чапкънов - Чапа не изневерява на София.

Инсталацията на Борис Далчев и Михаела Добрева „Неочевидно” надниква в неочакваните отвори в пространството и несподелената история на галерията. Арттериторията никога не е празна, дори и в най-малките пукнатини и сенки се събира история. Вижте „Неочевидно” в галерия УниАРТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина дългогодишният режисьор в БНТ Лиляна Малинова
Почина дългогодишният режисьор в БНТ Лиляна Малинова
ООН: До 2050 година в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риби
ООН: До 2050 година в моретата ще има повече пластмаса, отколкото риби