НОВИНИ

Алпинистът Боян Петров: България трябва да има постижения

Върховете този сезон бяха много трудни. Анапурна беше "чудовище". Това заяви алпинистът Боян Петров в студиото на "Денят започва". Само за 86 дни той успя да покори три върха над 8000 метра, последният от които Нанга Парбат (8126 м). Той е стъпил на 8 от 14-те първенци на планетата. Само 35 души досега са правили подобно постижение в толкова кратък срок.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 02.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Когато си над 5-6-7 хил. метра всичко в теб се променя, алпинизмът е страдание, което трябва да имаш сила и късмет за да го изкараш до край. Преди правех върховете само солово, бързо се оправяш, не зависиш от никого, с групата трябва да се съобразиш, но пък се чувстваш по-сигурен. Изкачването на Нанга Парбат нямаше да се случи, ако бях сам, каза Боян Петров. По думите му слизането е 50 % от качването, не може само да се качиш и да се зарадваш, че всичко е свършило.

При -22° не ми беше студено, по-лекото обличане ме прави по-бърз, такъв е моят стил. Пет месеца живях на отрицателни температури, сега се радвам, че ще си отпочина и ще видя зелен цвят.

България трябва да има постижения, искам да виждам в новините, че българите взимаме призови места във всичко. Високото винаги ми дава контраста на това, което "тук" наричаме проблеми, "там" е нищожно. Когато се върна всичко ми се струва преодолимо и лесно. Само се усмихвам и премахвам проблемите един по един.

;

"Там" нямаш жена, близък, усмивката винаги ме е зареждала и никога не съм седял нацупен и отдръпнат. Психологията на изкачването е най-важна, изкачих тези върхове не толкова със сила.

Еверест е следващият връх в плановете ми - през ранната пролет на 2017 г. Това е комерсиален връх, на който много хора ходят неподготвени. Истинските алпинисти не се чувстват в свои води там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят Цветелина Стоянова в неврохирургията
Местят Цветелина Стоянова в неврохирургията
Клинтън си върна преднината пред Тръмп
Клинтън си върна преднината пред Тръмп