НОВИНИ

Амос Хохщайн: Южният газов коридор е стратегически за България

След срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова, специалният пратеник по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохщайн подчерта стратегическото значение за България и региона на проектите от Южния газов коридор и на изграждането на интерконектора с Гърция.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:03, 01.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пред най-високопоставения експерт в държавния департамент Росен Плевнелиев подчерта, че българската енергетика преминава от цитирам: "Голям шлем" към смислени проекти за енергийна ефективност, разнообразяване на източниците и на трасетата за доставка на енергийни ресурси. В специално интервю за БНТ Хохщайн подчерта, че България работи активно със Съединените щати и със съседните страни за постигане на диверсификация на енергийните източници и резултатите са вече налице.

Амос Хохщайн, специален пратеник по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ: Аз винаги се радвам когато се срещам с премиера Борисов. Ние имахме много съществен, приятен разговор. Той е значително отворен към всички подробности и е наясно и с напредъка, и с трудностите. Споделихме нашите възгледи откровено и разгледахме каква да е пътната карта към бъдещето. Мисля, че премиерът има ясно разбиране какви са нашите цели за да определим как САЩ могат да помогнат за постигането им, как да превърнем в реалност идеите, които представяме и обсъждаме толкова дълго за интерконекторните връзки с Гърция и другите ви съседи и да превърнем всичко това в реалност. Борисов е лидер от типа "аз мога", който иска да върви напред и ние с голяма радост ще го подкрепим по всеки един възможен начин. Той беше много откровен с мен за това, че иска да продължи напред още по-упорито. Разбрах предизвикателствата, пред които е изправен и, както казах, ще направим всичко за да го подкрепим в неговата роля на водач и в неговата визия за това как трябва да се случват нещата в България, която до голяма степен съвпада и с нашата визия за развитието на региона като цяло.
;

Цялото интервю със специалния пратеник по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохщайн вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха детската книжка Весел, гъделичкащ смях
Представиха детската книжка "Весел, гъделичкащ смях"
Над 50 % не вярват, че обществените поръчките ще се възлагат по-прозрачно
Над 50 % не вярват, че обществените поръчките ще се възлагат по-прозрачно