НОВИНИ

Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София

Почти през цялата изминала седмица въздухът в големите градове в страната беше опасно замърсен. В някои дни нивата на фини прахови частици превишаваха неколкократно допустимите норми. И въпреки че днес според данните на измервателните станции въздухът е чист и в норма, в нашата седмична рубрика ТОП 5 ви попитахме – Кои са кварталите в София с най-чист въздух.

БНТ2-София
от БНТ2-София
18:00, 14.01.2018
25671
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

На последна позиция в рубриката "Топ 5" се нарежда кварталът с най-младежко име. Той е един от най-гъсто населените в София, а неговите жители първи излязоха на протести срещу прекомерното застрояване.

"Александър Малинов" e един от централните булеварди в квартал "Младост". Въпреки че кварталът се намира близо до планината Витоша, въдухът му не беше класиран като един от най-чистите в София от зрителите на БНТ 2. За него те определиха 5-ото място.

На 4-то място се нарежда "Света Троица". Въпреки че кварталът е намерил място в класацията, при разходка в него се усеща лека миризма на изгорели гуми. Трето място си поделят два квартала – "Обеля" и "Крива река". Единият е в покрайните на града, а другият в центъра. Въпреки това според зрителите качеството на въздуха в тях е еднакво.

За второто място, също се борят два квартала с равен брой гласове – "Лозенец" и "Драгалевци".

"Драгалевци" e един от най-високопланинските квартали на София. Въпреки това обаче нашите зрители не го класираха като квартала с най-чист въздух в столицата.

Някои от причините са големият автомобилен трафик към Витоша и отоплението на твърдо гориво.

"Въздухът в Драгалевци - чист или мръсен?"

"Еми какво да ви кажа - като гледате нагоре, какова се е затаковало. Едва ли е толкова чист."
Даниела: "Ние затова сме дошли тука да живеем, понеже мислим, че е по-чист въздухът, отколкото в центъра на София."

"Лозенец" също не успя да се пребори за първото място по чистота на въздуха, въпреки че е един от кварталите с най-ниски нива на финни прахови частици.

Елена: "Според мен в "Лозенец" е най-чистият въздух в София, но това не значи, че е най-чист. Просто тука е по-високо."
Валентин: "Като пътуваш от Пловдив насам се вижда най-добре. Смогът се вижда на цяла София, но тука просто е по-високо и затова сравнително не е толкова мръсно."

На първо място в класацията на БНТ 2 "ТОП 5" на кварталите с най-чист въздух в София е "Горна Баня".

"По-чист е от центъра - определено."
"Как ви се струва въздухът в Горна Баня?"

Иван Еланджиев: "Ми той е много хубав. По принцип. Даже смятам, че Горна Баня e най-добрият квартал на София за живеене."

Освен да подишат чист въздух гронобанци и гостите на Горна Баня могат да си налеят и топла минерална вода. Въпреки че и тук много хора се отопляват с въглища и дърва, замърсяването не се натрупва заради въздушните маси, които слизат от планината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина
Протести в Тунис за годишнина от Революцията на жасмина
Протест срещу готвеното увеличение на водата в Добрич
Протест срещу готвеното увеличение на водата в Добрич