НОВИНИ

Антарктически дневник: Настроение на полярник...

Ледена супа в океана плюс сняг, невероятна зимна комбинация в средата на полярното лято.Тук обаче, на остров Ливингстън, както казват старите полярници, всичко е възможно. Времето се променя буквално през час. За мен денят минава под знака на задължителното за всички полярници дневно дежурство. Разбирай - почистване на дневната, приготвяне на закуска, зарeждане на кафеварката, обяд … Двамата с доктора на базата Сашо Георгиев се грижим за нормалния живот на членовете на 24-та антарктическа експедиция.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
23:51, 10.01.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още
антарктически дневник настроение полярник

Седя пред прозореца, определен от всички ни като VIP ложата. Заливът Емона се вижда като на длан. Природата е застинала в някаква своя странна физиономия. Брегът се отърсва от снега. Ледените късове обаче го притискат от към океана – черно, бяло, камъни, вода … А снегът се усилва. От този мой странен унес ме вадят. Обясняват, че отливът е в максимална фаза и ще картографират релефа на дъното пред базата. Брегът се е увеличил с близо 3 метра. Двама влизат във водата, двама асистират от брега.

;

След 4 часа са събрани достатъчно данни за обработване.

Не е за вярване, снегът продължава да вали. А уж сме дошли на лято и само при мисълта за топлия сезон се появява слънце, но на минусови температури.


(Текстът е препечатан от блога на Цветелина Атанасова. Журналистката от БНТ пътува заедно с 24-та българска антарктическа експедиция)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акценти в новините на 11.01
Акценти в новините на 11.01
Антарктически дневник: Настроение на полярник...
Антарктически дневник: Настроение на полярник...