НОВИНИ

Антимонополната комисия: Нова методика ще ограничи конкуренцията при автогарите

Комисията за защита на конкуренцията се обяви срещу въвеждането на максимална цена за преминаване на автобуси през автогарите у нас. Предложението е на Министерството на транспорта. Жалбоподател в антимонополната комисия е Централната автогара в София.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:46, 11.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
антимонополната комисия нова методика ограничи конкуренцията автогарите

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че въвеждането на максимални цени за преминаване през автогарите ще ограничи конкуренцията у нас. Нова методика на Министерството на транспорта предлага да бъдат въведени прагове от 16 лв.,14 лв. и 12 лв. за първа, втора и трета категория автогари. Срещу този проект се обявяват обаче от Централната автогара в София, където договорената към момента цена за преминаване с превозвачите е 18 лв.

В свое становище от Министерството на транспорта твърдят, че не искат да ограничават конкуренцията, а напротив - да създадат по-конкурентни правила за превозвачите. "Фиксирането на максимални цени за ползване на автогари е необходимо, тъй като има категоризирани автогари, които предоставят автогарови услуги срещу необосновано високи цени", категорични са от ведомството.

В подкрепа на новите цени се обявяват и превозвачите. Въпреки това от антимонополната комиисия са категорични, че непазарното определяне на цените, тоест въвеждането на таван, ще ограничи конкуренцията и автогарите няма да имат стимул да подобряват предлаганите от тях услуги.

В своята практика до този момент, КЗК винаги се е обявявала срещу въвеждането на ценови ограничения. Не винаги обаче институциите се съобразяват със становището на ведомството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия описва щетите от преливането на язовира край Нова Върбовка
Комисия описва щетите от преливането на язовира край Нова Върбовка
Държавата ще плати 50 млн. лв за бензин на четири големи вериги бензиностанции
Държавата ще плати 50 млн. лв за бензин на четири големи вериги бензиностанции