НОВИНИ

Армията преследва отстъпващи части на "Ислямска държава" в Северозападна Сирия

Сирийската армия с неочаквана офанзива напредна вчера и днес в зони, контролирани от "Ислямска държава" в северозападната част на страната, преследвайки отстъпващите части на джихадистите, след като те загубила стратегическия град Ал Баб, превзет от подкрепяни от Турция бунтовнически сили, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:46, 26.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
армията преследва отстъпващи части ислямска държава северозападна сирия

Армията е превзела тази сутрин град Тадеф, южно от Ал Баб, след като ИД се изтеглила оттам, съобщи държавната телевизия в Дамаск. В началото на този месец; високопоставен руски служител каза, че Тадеф е договорен като разделителна линия между сирийската армия и подкрепяните от Турция опозиционни сили. Напредвайки източно в района южно от Ал Баб, сирийската армия е възстановила контрола си над 14 села и вече се намира на 25 км от езерото Асад на река Ефрат, преградена с язовирна стена при Табка.

Владенията на ИД в Северозападна Сирия през последните месеци понасят удари от три съперничещи си сили: сирийските кюрдски групировки, подкрепяни от САЩ; бунтовниците, подкрепяни от Турция, и армията на режима на Асад. Завземайки територии на ИД южно от Ал Баб, армията предотвратява евентуално напредване на протурските сили в южна посока и в същото време си осигурява възможност по-бързо да възстанови контрола си над водоизточниците, снабдяващи най-големия сирийски град Алепо.

Битките в района продължават, като армията и нейните съюзници напредват, съобщи днес базираният в Лондон Сирийски център за правата на човека (СЦПЧ). С последните си загуби ИД фактически се оказва изцяло изтласкана от Северозападна Сирия и от турската граница - един от нейните досегашни бастиони, отбелязва Ройтерс. СЦПЧ съобщи също, че днес правителствени самолети са бомбардирали район, държан от бунтовниците, край централния град Хомс, при което има трима убити трима и десетки ранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският външен министър сравни гръцкия си колега с разглезено дете
Турският външен министър сравни гръцкия си колега с "разглезено дете"
Арестуваха мъжа, който блъсна петима в Лондон
Арестуваха мъжа, който блъсна петима в Лондон