АСЕАН и Хонконг сключиха споразумение за свободна търговия

Споразумение за свободна търговия подписаха днес в Манила 10-членната Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Хонконг (специален административен район Сянган, Китай), предадоха ТАСС и Ройтерс.

от БТА
14:12, 12.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
асеан хонконг сключиха споразумение свободна търговия

Общият стокообмен между Хонконг и АСЕАН за миналата година възлиза на 833 хонконгски милиарда долара (107 милиарда щатски долара), а при услугите за 2015 година сумата е 121 милиарда хонконгски долара (16 милиарда щатски долара), сочат официални данни.

Документът премахва митническите, техническите и санитарните бариери между страните с цел увеличаване на двустранните търговски обеми. "Споразумението ще отвори повече възможности за страните от АСЕАН, тъй като осигурява по-голям достъп до пазара (на Хонконг) за нашата продукция и стимулира устойчивия поток на преки чуждестранни инвестиции", заяви на церемонията по подписването филипинският министър на търговията и промишлеността Рамон Лопес, чиято страна тази година председателства асоциацията.

Очаква се пактът, сключен след близо тригодишни преговори, да влезе в сила най-рано на 1 януари (2018 година), уточни Едуард Яу, секретар за търговията и развитието на Хонконг. Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на АСЕАН, която се провежда в Манила от 10 до 14 ноември. Това е шестият такъв документ за "азиатската десятка". Подобни договорености вече са постигнати с Китай, Южна Корея, Индия, Япония, а също и Австралия във връзка с Нова Зеландия.

АСЕАН е създадена преди 50 години и обединява Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините, припомнят агенциите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: В парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове
Борисов: В парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове
Топ 5 на най-предпочитаните квартали за живеене в Русе
Топ 5 на най-предпочитаните квартали за живеене в Русе