НОВИНИ

Астрономи откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път

С помощта на инфрачервения телескоп VISTA на Европейската южна обсерватория астрономи откриха куп от древни звезди в центъра на Млечния път. За пръв път звезди тип RR Lyrae са открити в нашата галактика.

астрономи откриха древен звезден куп центъра млечния път
bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 13.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

RR Lyrae са променливи звезди, свързани най-вече със звездни популации на най-малко 10 милиарда години. Откриването им в центъра на Млечния път навежда на мисълта, че галактиката е формирана от сливане на първични звездни купове. Тъй като повечето галактични центрове са "гъсто населени", е трудно да се изследват. За щастие на астрономите центърът на Млечния път е достатъчно близо, за да може да бъде изследван.

Звездите тип RR Lyrae често са затъмнени от светлината от по-млади и по-ярки звезди и от облаци прах. Откриването им стана възможно едва наскоро благодарение на изследванията с VISTA. Учените се надяват, че откриването на десетина звезди тип RR Lyrae в пренаселения център на Млечния път ще помогне на астрономите да създадат модел на формирането на галактични изпъкналости.- древни плътни сърцевини, открити в центъра на повечето спирални галактики.

"Откриването на звезди тип RR Lyrae в центъра на Млечния път е от значение за формирането на галактично ядро - заяви астрономът Родриго Контрерас Рамос от университета на Чили. - Събраните данни подкрепят теорията, че централната изпъкналост е била създадена от няколко глобуларни купа, които се слели."

Докато някои астрономи смятат, че галактичните изпъкналости се дължат на сливане на глобуларни купове, други твърдят, че са се формирали вследствие на акреция на газ. Откриването на звезди тип RR Lyrae подкрепя теорията за сливане. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на новия отоплителен сезон
На прага на новия отоплителен сезон
Джанет Джексън потвърди, че е бременна
Джанет Джексън потвърди, че е бременна