НОВИНИ

Бойко Борисов: Ще има още операции и арестувани

Премиерът Бойко Борисов заяви в предаването "Още от деня" относно ареста на шефа на ДАИ, че такива акции ще има още.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:13, 31.03.2016
6374
Чете се за: 02:25 мин.
У нас

Премиерът заяви, че са участвали над 100 души в операцията.-Щетата е огромна от тези незаконни дейности, над 7 хиляди осактени, 700 умират тези с безобразията си трябва да се накажат.

На въпрос има ли още такива акции, Борисов каза, че в момента, в който дойде ГЕРБ всички от международните институции идват и дават висока оценка, като този от Европол. Премиерът увери, че такива акции ще има още.- Защото подобни операции се подготвят месеци наред. Благодаря и на прокурорите, които участват, благодаря на колегите от ДАТО и ДАНС. Ние оборудвахме стаите, където е ставала самата далавера, заяви Борисов.
"Ние всички си научихме грешките. Няма нито една квалификация, дадена по време на арести. Дори и от лошия опит има полза. И колегите внимават в изказа си", допълни премиерът.

Борисов коментира и лекарските протести:

"Има няколко важни детайла. Лесно е да си опозиция, но когато правиш реформи никак не е така. Тихомълком мина т. нар. "десятък". Москов намали с близо 60 милиона цените на лекарствата. Всички знаем, че изтичат пари от Здравната каса, но това, което правим е с цел да прекратим тази практика".

Борисов каза, че вече имаме по-добри машини от редица страни, с които да лекуваме онкоболните. Така ние освободихме 4 милиона лева, които да отидат за личните лекари. За пари не се говори в тези протести. Москов ще разясни реформата и няма да има проблеми", уверен е премиерът.

Бойко Борисов упрекна медиите, че когато има положителни новини от работата на правителството, те мълчат. Когато има упреци, те са „на първа линия”.

„Всяка сряда се събираме със службите, с главния прокурор. Това, което се готви с усилия, с месеци наред, ще даде резултат. Те са много прибрани, но в същото време действат изключително професионално”.

"В Брюксел сочат България като пример за борба с корупцията. В страната ни има над 200 трафиканти на хора, но колкото и трагично да е положението ние се справяме. Разбира се, че не сме идеални, но сме сред първите по усвояване на еврофондове", заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов коментира и темата за бежанците

Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул, за съжаление или за радост.

По думите му България се справя добре, взима пръстови отпечатъци, всеки, които иска да влиза на границата, има контролно-пропускателен пункт и ще мине по начина, по който са европейските практики, всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда или двор. Кое е нехуманно? Не мога да разбера, че си пазим границата, а ни обвиняват в нехуманност", каза Борисов.

"Знам, че има държави, в които като отидат бежанците, официално властите им взимат всичко, което имат", добави той.

"Знам, че всеки граничар или митничар, който нарушава закона, бива арестуван. Естествено, че сме взели всички мерки и най-хуманно се отнасяме към всички", заяви премиерът. "Без никой да ни кара, десетки ТИР-ове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас", посочи той.

Борисов попита хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция?

"Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност", заяви той.

Според Борисов, ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. По думите му тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват.

"Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни", добави премиерът.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусии в Столичния общински съвет за цената на билета
Дискусии в Столичния общински съвет за цената на билета
Големи квартали в Благоевград втори ден без вода
Големи квартали в Благоевград втори ден без вода