Европейската комисия утвърди "Българското розово масло" като защитено географско наименование. Това дава право то да се ползва единствено от родните производители в конкуренцията с доставчици на масло от Иран и Турция. Българските производители се...
Европейската комисия утвърди "Българското розово масло" като защитено географско наименование. Това дава право то да се ползва единствено от родните производители в конкуренцията с доставчици на масло от Иран и Турция. Българските производители се надяват нововъведението да им донесе и евросубсидиране.
Защитата на името "Българско розово масло" отне близо 5 години, в които браншови асоциации и държавни органи доказваха с документи пред Европейската комисия, че този изключителен продукт може да се произвежда единствено в Розовата долина на България. За целта сега маслото трябва да отговаря на строги изисквания, обяснява Мариян Матев, който заедно с брат си отглежда 20 декара биологично чисти маслодайни рози в карловското село Климент.
"Това значи, че хората трябва да свикнат, че розите се берат до 10-12 часа, най-късно до обед, а те сега берат розите денонощно, препарати, които са забранени от ЕС да се ползват, да ги забравят, просто да си купуват малко по-скъпи" - каза розопроизводителят Мариян Матев.
Основният проблем в бранша остава липсата на достатъчно работна ръка при беритбата. Производителите от Климент предлагат в розобера срещу заплащане да се включат хората на социални помощи.