НОВИНИ

Банско отново излиза на протест за втори лифт

Жители на Банско и съседните населени места отново излизат на протест в подкрепа на решението на правителството за изграждане на втори лифт. Протестът е насрочен за утре вечер от 18.30 часа на главен път Е-79 край Симитли. По същото време в София еколози също организират протестно шествие против изсичането на Пирин и презастрояването на планината.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:50, 03.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

През месец декември жители на Банско, Разлог, Добринище и съседните градове два пъти организираха протести с искане за втори лифт. Утре отново ще има шествие. Организаторите от сдружение „Бъдеще за община Банско” очакват около 1000 души да се съберат на международния път за Гърция при Симитли. В 19.00 часа движението за кратко ще бъде блокирано.

Димитър Русков, председател на сдружение „Бъдеще за община Банско”: "Искаме просто така да потвърдим, че нашата воля остава и не би трябвало никой да се разколебава относно решението на Министерски съвет, защото виждаме, че има, така, опити за натиск от различни организации и в София повече се протестира на жълтите павета, по се чуват техните гласове и точно заради това правим нашия протест."

На 28 декември Министерски съвет одобри промяна в Плана за управление на национален парк Пирин, което даде възможност за изграждането втори кабинков лифт. Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че ще се изгражда само спортна инфраструктура и няма се строят хотели и ресторанти. Представители на екоорганизации обаче твърдят, че това е само първата стъпка към изграждането на километри писти в горската територия на парка и започнаха да протестират срещу решението на правителството.

Димитър Русков, председател на сдружение „Бъдеще за община Банско”: "Ние очакваме много така атаки допълнителни в самия процес на проектиране и одобрявания и предполагам, че това няма да е последния протест в никакъв случай."
От сдружение „Бъдеще за община Банско” обмислят да направят протест и в столицата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Сарафов: Шестте жертви в Нови Искър са дръзко убити, няма самоубийство
Борислав Сарафов: Шестте жертви в Нови Искър са дръзко убити, няма самоубийство
Нено Димов отговаря във фейсбук за втория лифт на Банско
Нено Димов отговаря във фейсбук за втория лифт на Банско