НОВИНИ

Бедствено положение в Банско заради проливните дъждове

Придошлата река Глазне е разрушила 2 моста - един в града и един в местността „Пещерите", залети са две заведения, а голяма част от ски пътя е отнесен. Задействан е общинският план при наводнения, създаден е и кризисен щаб.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 09.11.2016
5345
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Най-критичната точка е на 300 метра от курортния град, където се съединяват реките Бъндеришка и Лебнишка, за да се влеят в река Глазне. В участъка няма изградено корито на реката и при продължаващите валежи на реката има опасност тя да стане безконтролна. Глазне вече преля в района на село Баня, където заля земеделски площи и няколко къщи. Пострадали хора и засегнати животни няма. В момента се извършват укрепителни действия по пътя за Велинград, който е застрашен от водите на реката.Кметът на община Банско Георги Икономов обяви със заповед бедствено положение в града.

Георги Икономов - кмет на Банско: "Други ходове нямаме освен да се опитаме да я държим в коритото чрез насипи, чрез изгребване на камъни и паднали дървета на коритото, доколкото е възможно. И насипване на бреговете - подсилване с камъни и пръст."

В село Баня реката е наводнила няколко къщи.

Красимир Герчев - кмет на Разлог: "Това, което е по-притеснително е, че водата започва да бие в пътя, който е за Велинград. В момента сме направили организация, товарим камиони с баластра, с камъни, насипваме тука каквото можем, за да можем да предпазим пътя. Така че това ни е първата работа."

За сега опасност за хората в Банско и в Баня няма, въпреки това голяма част от тях са силно притеснени. Местни казаха, че не са виждали реката толкова мощна и буйна от около 50 години.

"Страшна е реката доста, аз лично не съм я виждала така, дори в най-снежните зими."

"Още 1-2 дни ако има такива дъждове, опасно е положението."

Кметът на Банско Георги Икономов каза, че ако продължи да вали и Глазне излезе от коритото си има реална опасност да наводни западната част на града. Ако това се случи е създадена организация живеещите в района да бъдат евакуирани.


;

Нивото на река Глазне продължава да е високо, но валежите високо в планината, които в последните часове напълниха реката, спряха. През цялата нощ ще бъде наблюдаван участъкът, в който се събират реките Бъндеришка и Дамянишка, защото там опасността от преливане остава. През деня дървен мост в Банско рухна под натиска на водите, а две малки заведения бяха залети от придошлата река. Ситуацията в село Баня, където река Глазне преля и наводни земеделски земи засега е овладяна. В проблемните зони са изградени временни диги, укрепен с камъни и земна маса е и пътят от Баня за Велинград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ-Варна с премиера в понеделник
Филм на БНТ-Варна с премиера в понеделник
Как Доналд Тръмп стигна до победата?
Как Доналд Тръмп стигна до победата?