Богат избор на агнешко месо има на пазара във Варна. Цените за килограм не са се покачили в сравнение с миналогодишните, установи наша проверка. Около 70 лева излиза празничната трапеза за Великден на едно четиричленно семейство.
Два дни преди Великден оживлението по пазарите в града е видимо. Голяма част от варненци предпочитат да купят всичко необходимо за празничната трапеза предварително вместо да чакат последния момент.
“Предварително гледаме всичко да напазаруваме. Имаме домашни яйца и месце си имаме.”
“Домашното яйце цвета на самия жълтък е по- оранжев и е много по- гъсто от тези по веригите.”
В деня, в който се боядисват яйцата купуването им нараства многократно. Изборът е между яйца от 22 до 30 стотинки, а тези от “щастливи кокошки” достигат до 60, 70 стотинки. Почти във всеки месарски магазин се предлага агнешко месо, цените са от 13 до 18 лева за килограм, като най- скъп е котлетът.
“Ето купихме агнешкото- 32 лева за 2 килограма.”
“Макар че пенсиите са много малки ще се постараем, заради децата ще се постараем всичко да направим.”
“Лично аз няма да се лиша, защото имам възможности. По принцип аз купувам месото от едно и също място, където с годините все пак поддържат някакво качество. ”
Традицията повелява на трапезата да има и агнешка дроб сарма. Килограм пресен субпродукт варира между между 7 и 8 лева. А ако искате да спестите време, вариантът е готова храна за дома. По- важно е обаче за Великден да се съберем всички близки и приятели, категорични са варненци.
“Да сме здрави- това желая на цялото си семейство, на целия български народ, на всички, да няма природни катаклизми, да няма войни.”
За да стане обстановката у дома още по-празнична, в магазините предлагат и украса за Великден.. С нея можете да декорирате масата и да изненадате приятно гостите си.