НОВИНИ

Безплатен компост могат да получат столичани при платена такса "смет"

За трета поредна година Столичната община предоставя при платена такса "смет" безплатен компост до 10 кг, от продукцията на Инсталацията за биологично третиране на Хан Богров, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

bnt avatar logo
от БТА
14:13, 09.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
безплатен компост получат столичани платена такса смет

Тя провери работата на инсталацията за преработка на биоразградими отпадъци и на зелени отпадъци, която функционира от 2014 г.

Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградимите отпадъци, който предотвратява образуването на парникови газове в атмосферата. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и се превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. При поставянето му в почвата, той добавя жизнено важни хранителни вещества и подпомага подобряването на структурата на почвата, обясниха експерти.
До 2008 г. 100 процента от отпадъците на София отиваха на депото в Суходол. След 2015 г. намалихме депонирането с над 80 процента, което е огромен успех за София, защото отпадъкът от проблем се превърна в ресурс, посочи кметът Фандъкова. Тя информира, че от хранителни отпадъци за 2016 г. са произведени около 2 хил.тона мегават часа енергия, което е с 500 тона повече в сравнение с предходната година. За миналата година в инсталацията са постъпили общо 24 хил.тона разделно събрани биоотпадъци.

Приходите от производство на ел.енергия в инсталацията за 2016 г. са около 550 хил.лв., а около 40 хил.лв. са приходите от продажба на компост. За 2015 г. са произведени 6300 тона компост, а за 2016 г. увеличението е повече от два пъти - 15 000 тона, посочи кметът. Тя подчерта, че нараства интереса на гражданите към вземането на компост от завода като за миналата година 270 души са се възползвали от тази услуга.

Столичният кмет съобщи, че безплатно камиони на завода извозват хранителни отпадъци от 800 обекта - големи магазини за хранителни стоки, ресторанти, както и всички обекти на Столичната община /детски градини, училища, в които има столове/. Има заявен интерес от живущите в затворените жилищни комплекси, съобщи кметът Фандъкова. Целта е вместо да се депонират, тези отпадъци да се преработват и да се произвежда електричество, каза кметът. Зелените отпадъци се събират целенасочено от общинските паркове и градини, преработват се и от тях се получава компост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът на ЕС потвърди глобите на Самсунг за 1,47 милиарда евро
Съдът на ЕС потвърди глобите на Самсунг за 1,47 милиарда евро
Фонд Земеделие изплати 3,24 млн. лева за Училищен плод и Училищно мляко
Фонд "Земеделие" изплати 3,24 млн. лева за "Училищен плод" и "Училищно мляко"