НОВИНИ

Безплатен компост срещу платена такса "битови отпадъци" за столичани

Само за година от Столичната община са преработили близо 14 тона зелени и хранителни биоотпадъци, като са произвели над 2 хиляди мегаватчаса електрическа енергия. Днес стартира и програмата за раздаване на безплатен компост за всички жители на София.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:44, 12.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

10 килограма безплатен компост срещу платена годишна такса ,,битови отпадъци". Така от Столичната община стимулират хората да бъдат коректни платци и да се грижат за природата. На четвъратата година отчитат и резултатите:

Божидара Генева - ръководител- звено в Столичното предприятие за третиране на отпадъци: За 2015 и 2016 г. сме раздали общо приблизително 21 тона компост, а само за 2017г. сме раздали почти същото количество, което значи, че търсенето вече е доста по-голямо. Хората имат по-голяма информация, доволни са от компоста, който са си взели.

Тук на площадката ,,Хан Богров" получават разделно-събрани зелени и хранителни отпадъци. Като от 100 тона входящ материал се получава около 55 тона компост. Процеса на разграждане на отпадъците продължава 10 седмици. За цветята вкъщи или градинката пред блока - компостът е естествен обогатител на почвата.

Антонио Марков - технолог в инсталациите за биологично третиране на отпадъци: Не е типичния тор, за който сме свикнали да говорим. Той е един подобрител на почвите с доста ценни свойства - спомага за по-доброто усвояване на елементите от почвата, на почвените микроорганизми.

Компостът ще се раздава всеки ден от 10 до 17 часа от днес до 31-ви декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два пътнически влака се удариха в Австрия
Два пътнически влака се удариха в Австрия
Приеха в болница снахата на Тръмп, получила писмо със съмнителен прах
Приеха в болница снахата на Тръмп, получила писмо със съмнителен прах