НОВИНИ

Безплатна кампания за кастриране на бездомните котки започва в Пловдив

Българо-американски екип от ветеринари започна кампания по безплатно кастриране на бездомните котки в Пловдив. По данни на неправителствени организации през последните години броят на животните в града под тепетата се е увеличил с повече от 40%, като вече надхвърля 10 хиляди. Как може да се включите в инициативата, вижте в репортажа.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
17:30, 08.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

До 13 юни всеки ден екипът ще прави операции в Немския кастрационен център. Манипулацията е единственият хуманен метод за ограничаване на свръхпопулацията на уличните котки. Очаква се за седмица да бъдат обработени между 200 и 250 животни. Пловдивските ветеринари ще работят заедно с д-р Пол Маза, който идва у нас за втори път.

Ева Мантова – доброволец
„Те имат много успешна техника в самата операция. Много по-съкратено време на кастрацията, съответно по-малко време на животото под упойка и използват начини на кастрация, след които животното се възстановява много по-бързо.“

За удобство на гражданите кастрации ще се правят и в неделя. Извън рамките на кампанията доброволци на организацията ежедневно обхождат районите на Пловдив. От няколко месеца в екипа работи и бившата начална учителка Стела Кобурова.

Стела Кобурова – хуманен ловец на котки
„Избрали сме спираловиден метод, т.е от кастрационния център навън към града, улица по улица, като гледаме да заловим максимален брой котки, които да кастрираме. Почти всеки ден се обаждат хора, които молят за нашето съдействие, било то с транспорт или да им услужим с клетки и капани.“

Допълнителна информация може да получите на място в Кастрационния център на улица „Хъшовска“ 23.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС проверява оградата по границата с Турция заради сигнали за корупция
ДАНС проверява оградата по границата с Турция заради сигнали за корупция
Арестуваха актьор заради думата оръжие
Арестуваха актьор заради думата оръжие