НОВИНИ

Безплатни домашни грижи за недоносени деца от САГБАЛ "Шейново"

Безплатна домашна грижа за недоносени бебета осигуряват от болница "Шейново". Помощта е безвъзмездна и продължава 3 години от момента на раждането. Проектът включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им. Грижата за недоносените се реализира с подкрепата на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006".

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
13:00, 25.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Голяма част от недоносените бебета, страдат от мозъчни нарушения, които могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие. При адекватни и навременни грижи обаче все по-голям процент от тези деца оцеляват и порастват здрави и неувредени.

Д-р Донка Узунова, завеждащ отделение „Неонатология", „САГБАЛ – Шейново“: "Ние се чувстваме съвсем подготвени от към апаратура, поведение и терапия за тези дечица. Вкъщи продължават грижите за дишането, за общото стабилно състояние. Много е трудно храненето на тези дечица."

Най-малките недоносени бебета се раждат около 22-рата гестационна седмица, което е средата на бремеността и тежат около 600 грама.

Ивайла, едно от недоносените бебета в Шейново, е родена на 7 януари в 27-а гестационна седмица. Тогава е тежала едва 860 грама, а сега вече е голяма госпожица- 2 кг и 40 грама.

Когато бебета се изпишат, е много важно родителите да следят здравословното им състояние. При най-малки съмнения семейството трябва да посети специалист, защото така се намалява рискът от трайно увреждане и забавяне в развитието на детето. В България всяко десето новородено е недоносено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите ще се проверяват дистанционно в 41 оценителски центрове
Матурите ще се проверяват дистанционно в 41 оценителски центрове
При акция на спецпрокурата и ГДБОП е разбита престъпна група в Плевен
При акция на спецпрокурата и ГДБОП е разбита престъпна група в Плевен