НОВИНИ

Безплатни лекции по повод световната седмица на кърменето

Все повече майки имат желание да кърмят децата си, отчитат от I АГ болница „Света София“. Освен че ежедневно насърчават родилките да хранят новородените си бебета само с кърма, в болницата организират и безплатни лекции за бъдещи родители. По повод световната седмица на кърменето, която започва днес, всеки ден ще има обучение посветено на кърменето.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:43, 01.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Кърменето е най-здравословния старт в живота на всяко дете. Освен полезно, то създава силна връзка с майката, а е и напълно безплатно. Много майки,обаче, срещат трудности още в началото и бързо се отказват. Най-честата причина за провал е липсата на информация.

Любомира Стойнева, старша акушерка в неонатологията на 1 САГБАЛ „Света София“: Една майка има ли желание, няма начин да не успее да си го закърми детенцето, затова е много важно още в първите часове след раждането да се сложи на гърда.
;

Друг съвет към младите майки е да знаят, че през първите дни коластрата е напълно достатъчна за малкото стомахче на бебето, което е голямо колкото череша.

Любомира Стойнева, старша акушерка в неонатологията на 1 САГБАЛ „Света София“: Коластрата е много важна за детето, съдържа много соли и минерали, първите три дни е коластра, след това вече идва истинското мляко.

За да се стимулира образуването на кърма, в началото бебето трябва да има около 10-12 хранения за денонощие.

;

Тази и други важни подробности научиха всички бъдещи родители, дошли на безплатните лекции. Виктория Костова признава, че все още не знае нищо за кърменето.

Виктория Косотва : Очаквам да разбера как се случва самият процес, какво е той за бебето, за майката, като чувство, като емоция, като преживяване, не само като това да се нахрани.

Светлана Велкова вече има опит, кърмила е първото си дете година и един месец, дошла е, за да опресни знанията си за второто.

Светлана Велкова: Смятам, че трябва да се водим по бебето и всичко ще бъде наред.

Световната здравна организация препоръчва новородените да бъдат само на кърма до шестия месец и да продължават да я приемат най-малко до 1 година.

Безплатните лекции в болница "Света София" са от 13 часа и продължават до 7 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият център за малки хора в България отваря врати в София
Първият център за малки хора в България отваря врати в София
В Дания забраниха покриването на лицето на обществени места
В Дания забраниха покриването на лицето на обществени места