НОВИНИ

Безплатни състезания с формат на матура организират в Югозападния университет

Безплатни състезания с формат на матура, оценките от които ще се признават за кандидатстване във всички специалности на факултета, организират от Природо-математическия факултет на Югозападния университет в Благоевград. Инициативата за привличане на кандидат-студенти се провежда за втора година, като в състезанията се очаква да участват ученици от над 100 училища от цяла Западна България.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
16:00, 17.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

През миналата година Природо-математическият факултет на Югозападния университет за първи път организира безплатни състезания по математика. Интересът към тях според организаторите е бил много голям, като участие са взели ученици от цялата Благоевградска област.

Доц. д-р Елена Каращранова, зам.-декан на Природо-математическия факултет
„Целта беше да стигнем по-близо до бъдещите наши студенти, като ги подпомогнем да направят информиран избор с цел по-добре да се реализират в бъдеще”.

Тази година форматът е разширен, като освен състезание по математика от факултета организират и тестове по биология, география и химия.

Доц. д-р Елена Каращранова, зам.-декан на Природо-математическия факултет
„Предлагаме изпитните тестове по география в електронен вариант през закупената от университета информационна система за обучение блекборд."

Във Философския факултет на благоевградския университет от 2-3 години завършващи ученици от Профилираната хуманитарна гимназия в Благоевград влизат без приемен изпит с оценка от есета, каза директорът на училището Марин Митов.

Марин Митов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия - Благоевград
„Имаме подписана такава договорка с факултета по изкуствата към ЮЗУ. Ученици, които се представят добре на годишната изложба на нашите годишни концерти, да бъдат приети без приемен изпит”.

Според директора на гимназията предварителните изпити и състезания улесняват учениците и те могат по- рано да се ориентират към висшето училище, което са избрали да учат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за втория кръг в Австралия
Григор Димитров се класира за втория кръг в Австралия
Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста
Ценко Чоков и синът му Мартин остават в ареста