НОВИНИ

Бисер Петков: Не е била полагана необходимата грижа за близнаците от Пловдив

В студиото на "Още от деня" гост беше социалният министър Бисер Петков. Сред коментираните казуси беше и този за близнаците от Пловдив, които бяха изведени от дома си в много тежко здравословно състояние и настанени за лечение.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 21.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Не е полагана необходимата грижа по отношение на децата. Неглижирана е грижата за тях. Версията, която полицията е установила, че те са наранени от падане на тежък гипсов елемент. Това е информацията към момента, каза министър Петков.

;

По думите му законодателството е насочено към децата в риск. Трябва да бъде установено, че едно дете е в риск, за да бъдат предприети действия. Последните случаи с насилие в центровете за настаняване от семеен тип оставят усещането, че се върви след събитията. Но има много деца, за които са предприети редица мерки за закрила. Те получават необходимата закрила.

Това, което го има като намерение в програмата на правителството е да се приеме Закон за детето и семейството, който да разпише мерки за закрилата на всички деца. Този законопроект се предвижда да бъде приет през следващата година, каза социалният министър.

Според него социалните служители финансово не са стимулирани достатъчно. Предвидено е обаче увеличение на възнагражденията, но през 2019 г. От 1 февруари ще бъдат увеличени заплатите в Агенция "Социално подпомагане", в рамките на бюджета на министерството за тази година, средно с 10%.

Регистрация на сезонни работници за 2017 г. са 3500 души. Това вероятно е малко, на фона на нуждите в туристическия бранш. Ситуацията на пазара на труда е много динамична. Общото намаляване на населението, трудовата миграция, отварят дефицит на работна ръка, който може да се окаже пречка пред растежа, коментира още Бисер Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на бившия френски легионер от Орешник
Прокуратурата повдигна обвинение на бившия френски легионер от Орешник
Парламентарната здравна комисия изслушва шефа на здравната каса Камен Плочев
Парламентарната здравна комисия изслушва шефа на здравната каса Камен Плочев