Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бизнесът иска отмяна на таксата "задължения към обществото" в сметките за ток

Да отпадне таксата "задължения към обществото" от фактурите за ток на бизнеса и на битовите абонати. За това настояват от работодателските организации. Предложението е част от проекта за цялостна реформа в енергетиката, които индустрията ще представи пред премиера Бойко Борисов. Причината - продължаващите скокове в цените на тока на борсата.

Николай Минков
от Николай Минков
20:10, 27.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Цялостна реформа в енергетиката поискаха работодателите, предвиждаща прекратяване на държавната помощ за американските централи в Маришкия басейн, пълна либерализация на електроенергийния пазар и излизане на битовите абонати на свободния пазар. И не на последно място - всички държавни енергийни дружества да се листват на борсата.

Според бизнеса само по този начин може да се овладеят скоковете в цените на тока за индустрията, които в края на миналата година минаха психологическата граница от 300% увеличение спрямо тока за бита.

Васил Велев, председател на АИКБ: И затова имаме нови предложения - задължението към обществото да не се добавя в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще имаме и съпоставимост на цените, и едно компенсиране на това увеличение. Това е едно ново предложение, което ще направим при срещата с премиера.
;

От КЕВР не са съгласни с мотива, че средства от добавката влизат във Фонд "Енергийна сигурност", който компенсира загубите на НЕК заради задължителното изкупуване на скъпия ток от двете централи в Маришкия басейн - АЕ И ЕС и "Контур Глобул", продаван след това на битовите потребители по занижени цени.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Що се касае до отпадане таксата задължение към обществото, трябва да се отговори кой ще заплати тази разлика, ако се премахне добавката, която всъщност позволява от Фонда да постъпят средства в НЕК, чрез които те да се разплатят с двете американски централи. Трето решение е постепенно предефиниране на тези договори."

Шефът на КЕВР съобщи още, че до 30 януари ще е готов анализът на електроенергийната борса, който трябва да покаже дали има злоупотреби на свободния пазар на ток. До дни трябва да са готови и резултатите от проверката в трите електроразпределителни дружества дали коректно са отчитали тока.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Във Видин излязоха на протест с искане за магистрала
Във Видин излязоха на протест с искане за магистрала
Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия
Опасност от срутване на хвостохранилище спря спасителните операции в Бразилия