НОВИНИ

България е домакин на Десетата конференция на Балканския физически съюз

От днес до 30 август България ще бъде домакин на Десетата конференция на Балканския физически съюз, която ще се състои в "Интер експо център" в София, съобщиха организаторите от Съюза на физиците в България. Официалното откриване е на 27 август от 9.00 часа в зала "Витоша" със слово на председателя на Балканския физически съюз и на СФБ акад. Александър Петров.

българия домакин десетата конференция балканския физически съюз
bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 26.08.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

През 1991 г. е поставено началото на традицията да се организира Балканска конференция по физика на всеки три години, като страната домакин се избира на ротационен принцип. Форумът е създаден с цел насърчаване и подобряване на качеството на изследванията и за обмен на знания и информация, които да доведат до съвместни изследователски проекти и общи програми между балканските страни. Днес този научен форум е известен с името Международна конференция по обща физика и е отворен за учени от целия свят.

В конференцията в София ще участват около 420 учени от страните от Балканския регион, Европа и Америка. Сред тях ще е президентът на Европейското физическо дружество /ЕФД/ проф. Рюдигер Фос, който ще изнесе лекция на тема "50 години от ЕФД - 50 години в служба на европейската физическа общност". В програмата на форума са включени 19 научни сесии, тематиките на които обхващат широка област от съвременната фундаментална и приложна физика.

Ще бъдат изнесени също 42 доклада и ще бъдат представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми. Те са свързани с научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряването на качеството на живот, на обучението по физика и неговото финансиране, и на популяризирането на физическите науки в страните членки на Балканския физически съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава тежко състоянието на пострадалите при трагедията в Своге
Остава тежко състоянието на пострадалите при трагедията в Своге
Един човек загина, а над 100 са ранени при силно земетресение в Иран
Един човек загина, а над 100 са ранени при силно земетресение в Иран