НОВИНИ

Премиерът: ЕК ни дава 6 милиона евро помощ за защита на границата

България ще получи 6 милиона евро от Европейската комисия за овладяване на ситуацията по границите, каза във Велико Търново министър- председателят Бойко Борисов.

премиерът дава милиона евро помощ защита границата
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 30.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Той уточни, че помощта е финансова и трябва да бъде получена през идната седмица.

Борисов отбеляза, че при разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел и европейските комисари е поискал всякакъв вид помощ - хора, техника, кораби, вертолети и термокамери.

Засега няма пряка заплаха за сигурността на България, защото се полагат огромни усилия, но едвам се удържат четири граници плюс Черно море, посочи премиерът.

По думите му от турска страна се оказва достатъчно подкрепа, въпреки проблемите там, но с Гърция е по-тежко.

Той припомни, че в понеделник предстои българо-гръцка среща с участието на премиера Ципрас и целия кабинет, на която ще бъде обсъдена ситуацията на границата.

Според Бойко Борисов до преди две седмици ГЕРБ е имала двама кандидати за президентските избори, но след критичните ситуации в Европа е разбрал, че въпреки добрите си качества те няма да могат да се справят със стресова ситуация.

Той уточни, че президентът е върховен главнокомандващ и трябва да може да "тропне на масата, за да защити интересите на страната" и търси такъв човек.

"Вероятно ще кажа през септември, дотогава искам да се ориентирам", посочи Бойко Борисов.

По думите му президентът трябва да е политик и експерт, да е с характер и да го познават хората, да има рефлекс в различните ситуации.

Във Велико Търново премиерът Бойко Борисов откри новоизградено депо за твърди битови отпадъци, огледа ремонта на улица "Магистрална" и се запозна с хода на санирането на жилищни сгради в кв. "Чолаковци".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да върнеш живота на село... с рисунки
Да върнеш живота на село... с рисунки
Съдът остави в ареста тримата задържани полицаи
Съдът остави в ареста тримата задържани полицаи