НОВИНИ

България вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”

България вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”. Премиерът Бойко Борисов съобщи в Стара Загора, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:08, 12.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
българия вдига мораториума строителството аец белене

Според Борисов мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. Това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София

През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на "Белене". На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 милиарда.

Борисов подчерта, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това.

Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Чрез бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса средствата се разпределят. Справедливото им разпределение зависи от тях, подчерта премиерът.

За предлаганите промени в Пакет „Мобилност“, министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц. Той припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев взе Битката за Тракия (видео)
Ботев взе Битката за Тракия (видео)
Северна Корея закрива ядрения си полигон до 25 май
Северна Корея закрива ядрения си полигон до 25 май