НОВИНИ

Българската икономика изсветлява до 80%

Със сегашните темпове на изсветляване на икономиката до 2023 година България ще е на нивото на най-добрите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Една от причините за доброто икономическо представяне е ефикасната борба с контрабандата на акцизни стоки. Контрабандата на цигари през първите три месеца на 2019 година е спаднала до 3,8%, отчете премиерът с шефовете на служби.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 03.07.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Българската икономика изсветлява до 80%. През 2023 година България ще е сред най-добрите страни по този показател в Европейския съюз, посочи премиерът в началото на заседанието на Министерския съвет.

Бойко Борисов, министър-председател: Изсветляването на икономиката през последните 5 години се дължи на няколко фактора - от една страна България е стабилна, както в икономическо, така и в политическо отношение.

Заради проверките на НАП миналата година парите в брой на фирмите са намалени с 5 милиарда лева. Глобалното икономическо възстановяване и ефикасната борба с контрабандата са сред основните причини за икономическия успех, посочи Борисов.

От 35% преди години контрабандата и незаконната търговия с цигари сега е паднала до 3,8% за първите три месеца на 2019 година.

Понижението е с 2% в сравнение със същия период на миналата година.

Бойко Борисов, министър-председател: Тези резултати са благодарение на волята на правителството и на главния прокурор, в негово лице и на прокуратурата. Що е било при Орешарски 34,5%?

МВР и прокуратурата са задържали 11,5 тона тютюн от началото на годината и 110 тона канабис за миналата.

Бойко Борисов, министър-председател: Президентът се подиграва, че ровя в кофите за боклук, и ви моля в такива случаи да кажете, че това е ваша социология и практика, не съм я измислил аз, ни най-малко. Вие отчитате по тази формула и нямам вина за това. Имам вина за резултатите, че са толкова добри.

Експертите също отчетоха добрите резултати в борбата с незаконната търговия с цигари.

Владислав Михов, представител на бранша: 3,8, колеги, е безпрецедентен резултат. Няма по-нисък резултат и в рамките на ЕС.
Цветан Филев, Асоциация на тютюнопроизводителите: Ако тютюневите опаковки могат да бъдат преброени, законните и незаконните, опаковките на незаконно рязания тютюн няма начин как да бъдат преброени, защото няма такива.

Прокуратурата и МВР започват и проверки на издаваните болнични, тъй като има сериозни злоупотреби там: Миналата година болничните са били 2 млн, през тази - 3,5 милиона, каза Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Това са 1,5 млн. заболели повече, което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че големи групи от хора взимат болнични, отиват да берат гъби, ябълки и през това време си им текат заплати, не могат да бъдат заместени, така че предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава.

Първите дни болничните се плащат от работодателя, а след това от държавата, напомни Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент си избра италиански социалист за председател
Европейският парламент си избра италиански социалист за председател
Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай
Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай