НОВИНИ

Български балет на сцената на Болшой театър в Москва

Националният ни балет е единствената чуждестранна трупа, получила шанса да танцува на сцената на Болшой в активния сезон на легендарния театър. Обичайно чуждите гостуванията там се планират, когато световноизвестната руска трупа почива. Със спектакъла на балета „Корсар“ българските танцьори доказаха, че изключението, направено за тях, не е било напразно.Още за отговорността да танцуваш балет на сцената на Болшой театър разказват Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева Недялко Данов
21:05, 14.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Москва е балетен град. Тук балетът е най-изящното лице на руската национална култура, а публиката знае в детайли класическото наследство. И в този смисъл да се танцува на сцената на Болшой театър някой от големите класически балети от чуждестранна трупа е огромна дързост

Нора Кръстева, художествен ръководител на Националния балет: Такъв шанс се дава веднъж в живота, може и да не се даде. В сънищата - не, но знаеш от деца ние растем с идеала за тази сцена и така в повечето случаи остава в мечтите на много балерини да се качат на нея. А ние сме на път да осъществим една мечта.

За артистите ни трепетът да стъпиш на най-престижната балетна сцена естествено се съчета и със съмнението ще отговори ли българският спектакъл на вкуса и очакванията на взискателната и капризна публика в Москва.

Махар Вазиев, художествен ръководител на балета на Болшой театър: Когато бях директор на балета на „Ла Скала“, често се питах защо оперните певци искат да пеят там. После разбрах, че го правят, за да победят италианската публика в „Ла Скала“. Ето в кое е главната тайна. Същото се отнася за балетните артисти, които излизат на сцената на Болшой театър.
;

Българският балет успя да създаде силен емоционален заряд, който публиката улови още с вдигането на завесата и му отговори с възторг. За това допринесе и поразителното присъствие на примата Марта Петкова. Сцената на Болшой направи още по-видими великолепните ѝ балетни качества и ни разкри, че през последните години тя неусетно е станала балерина от световна величина.

Много ми хареса главният актьор, има великолепни скокове, също ни хареса много и главната героиня. Изобщо картината на съня беше много интересна, Огромно благодаря! Впечатлени сме!
Нямам думи колко всичко е изискано и красиво.

На финала на сепктакъла руската публика ни показа как трябва да се аплодират балетните артисти. Овациите им бяха един открит урок по любов към танца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Google ще развива цифровите умения на 15 000 българи
Google ще развива цифровите умения на 15 000 българи
Какво ще бъде менюто на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл?
Какво ще бъде менюто на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл?