НОВИНИ

Български евродепутати: Атаката срещу Брюксел е атака срещу всички нации

Кървавите атентати завариха повечето български евродепутати на работните им места в Европейския парламент. Някои от тях бяха стигнали там минути преди експлозията в метростанцията, която се намира доста близо до парламента. Евродепутатите ни осъждат остро терористичните нападения и определиха атаката, като атака срещу всички нации.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:48, 22.03.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света
български евродепутати атаката брюксел атака всички нации

Повечето депутати научават за взривовете на входа на Европарламента, където минават на по-щателна проверка от друг път. Решават, обаче, заседанието на външната комисия да се състои и то започва с минута мълчание в памет на загиналите.

Андрей Ковачев - евродепутат: "Колегите изразиха нашият ужас от това, което се случва, че терористите най-нагло демонстрират в сърцето на европейските институции, метростанциите Шуман и Малбек са съвсем близо до ЕП, своето желание да разрушат нашата свобода и демокрация".

И друг български евродепутат - Илияна Йотова, разказва за атмосферата в европарламента след експлозиите.

Илияна Йотова - евродепутат: "Дневният ред нямаше как да остане същия, всички естествено звъняха по телефоните, защото и от нашия секретариат на групата на социалистите и демократите помолиха да се свържем с всички колеги с чиито телефони разполагаме, за да разберем дали с всички нещата са наред".

Близостта на атентата в метростанцията до европарламента впечатлява Светослав Малинов с дързостта си. И неволно прави сравнение.

Светослав Малинов - евродепутат: "От Малбек до ЕП е колкото от Орлов мост до българския парламент, толкова крачки са, така че направете си сметка, ако стане атентат, не дай Боже, на Орлов мост".

Емил Радев предрича трайни последствия от атентата.

Емил Радев - евродепутат: "Мисля, че тези атентати на практика успяха с главните си цели, а именно да всеят страх в населението, в институциите и това, което става в момента на практика".

Ангел Джамбазки коментира, че не е било въпрос дали, а кога ще се случат атентатите в Брюксел. Казва, че те са резултат от грешки.

Ангел Джамбазки - евродепутат: "Те са резултат от една последователна и системна наивистична политика на европейските лидери, които допуснаха всичко това да се случи, които допуснаха под маската на мултикултурализма, на някакви общи уж споделени ценности, на интеграцията да станат интегрална част от Европа и да започнат да я променят отвътре".

Бившият външен министър и бивш евродепутат Кристиан Вигенин определя терористичния акт като насочен срещу всички, които искат свобода и сигурност, независимо от етноса и религията им. Смята, че е време за надпартиен, национален разговор какво трябва да се направи за сигурността в България.

Кристиан Вигенин: "Да имаме един по-смислен дебат особено на политическо равнище, каква политика предприема България в тази ситуация на нарастващи заплахи, по какъв начин засилваме нашата сигурност, не просто с учения и мерки, но цялостно, защото терористичните атаки са елемент от цялата атмосфера на несигурност, която завладява Европейския континент".

Според евродепутатите сега е особено важно как Европейският съюз ще реагира на терора.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на “Железния полковник”
Откриха паметник на “Железния полковник”
Куклен не иска крематориум
Куклен не иска крематориум