НОВИНИ

Българските социалисти питат ЕНП дали подкрепя ГЕРБ, която насаждала омраза

БСП пита Европейската народна партия, към чието семейство принадлежи ГЕРБ, подкрепя ли партията на Бойко Борисов, която според социалистите насажда омраза, отрицание и разделение. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова при представянето на мотивите за исканата от групата оставка на председателя на НС Димитър Главчев.

bnt avatar logo
от БТА
10:39, 01.06.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
българските социалисти питат енп дали подкрепя герб насаждала омраза

В името на авторитета на парламента искаме оставката и избиране на човек, който може да се справи, обяви тя.

Нинова информира колегите си от ГЕРБ, че техните думи в тази зала, стенограмите, са преведени и като контрапункт на изказванията им показа инициативата на ЕС "Не на езика на омразата".

БСП ще пита лидерите на ЕНП и на кои принципи залага - общоевропейските за "единни в различието" или на тези, които защитава ГЕРБ - "разделяй и владей". Лидерът на социалистите очаква също на срещата през юни между Борисов и Ангела Меркел този въпрос да бъде обсъден и немският канцлер да каже дали застава зад правителство на ГЕРБ, което, по думите на Нинова, е върнало на дневен ред нацистки символи. Пред нас и пред Европа има два пътя - сядаме и обсъждаме бъдещето на Европа в т.ч. и на България, или се връщаме в миналото, обобщи председателят на БСП.

В мотивите за исканата оставка на Димитър Главчев, БСП посочи също, че той грубо нарушава правилника за работа на НС, който по силата на конституцията е закон, и в него пише, че депутатите нямат право да отправят заплахи, обидни жестове срещу когото и да било, като има и предвидени съответните санкции, които се налагат от председателя. Вчера той /Димитър Главчев/ даде още един повод за оставката си като каза, че, ако наложи наказание при четене на декларации, ще е мракобесие, добави към аргументите за отстраняването му Нинова.

Друго основание е неефективната вече шеста седмица, според БСП, работа на парламента, липсата на управленска програма. В подкрепа на твърдението си тя съобщи, че разполага с писмо на Румяна Бъчварова до всички министри да представят проектозакони, на база на които да изготвят управленска законодателна програма като срокът е юни . Т.е. до юни НС няма да работи ефективно, заключи Корнелия Нинова. Нямало и ясна визия за приоритетите на българското председателство на ЕС.

Вместо това мнозинството се опитвало да реши проблеми на някои хора с промени/бяха спрени/ в закона за собствеността върху земеделските земи, в закона за концесиите.

Тъй като социалистите виждали, че управляващите нямат програма, те предлагали своите приоритети - промени в Наказателния кодекс, свързани с битовата престъпност, в ГПК за прекратяване злоупотребите на частните съдебни изпълнители, закон за българския жестомимичен език в подкрепа на хората с увреждания и др., но те не се разглеждали нито в комисиите, нито в пленарната зала.

Не желаем да даваме повод определението на Борисов преди години за депутатите като безделници да се изпълни със съдържание, категорична е Корнелия Нинова. Или, може би, това е целта - върху парламентарна република да се сложи петното "безделници" и да се фаворизира изпълнителната власт като се внуши, че това е центърът, където да се вземат решения, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: САЩ не могат просто така да се оттеглят от Парижкото споразумение
Юнкер: САЩ не могат "просто така" да се оттеглят от Парижкото споразумение
По-малко нарушения от строителни фирми в Благоевград
По-малко нарушения от строителни фирми в Благоевград