НОВИНИ

БНР е домакин на правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР е домакин на 14-ата правна асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия. Над 80 делегати от 28 държави от Европа и Северна Африка дискутираха управлението на обществените медии. Темата за свободата на словото, която е особено актуална у нас през последните дни също беше засегната. "Политиците трябва да бъдат държани отговорни за това, което правят. А журналистите трябва да говорят от името на гражданите и да задават въпроси" - това заяви в специално интервю за БНТ Жан Филип де Тендер - директор ,,Медии" на Европейския съюз за радио и телевизия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:42, 12.10.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Медиите трябва да могат да работят независимо от всякакъв политически или икономически натиск и всяко правителство трябва да гарантира тази независимост, категоричен е Жан Филип де Тендер.

Жан Филип де Тендер - директор ,,Медии" на EBU: Политиците не може да казват, че някои въпроси не могат да бъдат задавани. Мисля, че политиците трябва да бъдат държани отговорни за това, което правят. А това, което журналистите трябва да правят в обществените медии, е да говорят от името на гражданите и да задават въпроси, за да обяснят защо се държат по определен начин. И свободата на словото и свободата на информация е сърцевината на демокрацията, за да работи правилно.

Причината за освобождаване на един журналист от поста му трябва да бъде обективна, базирана на неговото представяне, а не на политически убеждения или на това какво казва или не казва - това посочи директорът на правния отдел на EBU Ричард Бърнли. Но кой трябва да защитава журналистите?

Ричард Бърнли - директор на правния отдел на EBU: Един от най-важните начини е медиите сами да дават свобода на журналистите си, да им казват: Излезте и намерете истината, публикувайте истината и ние ще ви подкрепим в това. И може да има структури на място, които да се уверяват, че не се упражнява натиск върху тях. Например, ако отидат в съда организацията трябва да застане зад тях.

Бърнли посочи още, че обществените медии в България са системно недофинансирани.

Ричард Бърнли - директор на правния отдел на EBU: Това, което научих ,че на глава от населението приносът на гражданите за обществените медийни услуги в България е почти 6 пъти по-малко от средното в Европа и е почти на същата цена колкото чаша кафе на месец, ако не и по-малко. Така че мисля, че е наистина важно да запазим независимото финансиране.

Бърнли посочи лицензионната такса като най-добър и независим модел за финансиране на обществените медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Варненски екипаж е шампион на България в рали Стари Столици
​Варненски екипаж е шампион на България в рали "Стари Столици"
Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване
Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване