НОВИНИ

БНТ с открит урок по пътна безопасност

Открит урок по безопасност на движението се проведе в столичната осма детска градина. Инициативата е част от националната кампания "Спри, детето запази!", което се организира за пета поредна година от БНТ и Столичната община.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
09:34, 04.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

С велосипеди и автомобили на площадката за пътна безопасност, децата се почувстваха, като истински шофьори. На пътя преминаваха и малки пешеходци, а специална комисия следеше за нарушители. Целта на урока, е децата да усетят риска на пътя и да бъдат коректив на родителите си, коментира Симеон Симов от съвета по безопасност на движението на децата при Столична община.

Симеон Симов - секретар на Съвета по безопасност на движението на децата при Столична община: "Когато знаят,че трябва да се спира на пътния знак стоп съм убеден, че сядайки в колата до своите родители ще им напомнят за какво иде реч".

Уроците по пътна безопасност в градината започват от 3-годишна възраст и се провеждат през цялата учебна година.

Стефанка Балева - директор на 8-ма детска градина в София: "Тук имаме превозни средства, които сме закупили, за да ги управляват. Те се чувстват по-сигурни, усвояват социалния опит. Имаме знаците, които трябва да спазват."

Според Балева забавният начин по който се поднасят правилата за пътна безопасност в рамките на кампанията "Спри, детето запази!", провокира емоции сред децата, и им помага да ги усвоят по-лесно

Боби Шоу - илюзионист: "Ефектът е изключителен от цялото това нещо, което правим. Идват деца, виждайки ме на улицата - Ей, Боби Шоу, Боби Шоу аз вее не пресичам на червено, аз внимавам и т.н. Значи, те са забелязали. Ти беше в нашата детска градина."

От съвета по безопасност на движението на децата в София съобщиха, че 95% от катастрофите с деца са по вина на шофьора. От там смятат,че жертвите на пътя може да намалеят, ако се монтират повече камери и се увеличат глобите за водачите, които нарушават правилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на лидерите на ЕС и САЩ  след атаките в Лондон
Реакции на лидерите на ЕС и САЩ след атаките в Лондон
Родители искат безплатни детски градини
Родители искат безплатни детски градини