Борисов: Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм, съобщиха от правителствената пресслужба. Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

от БНТ
12:43, 12.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас
борисов българо турската газова връзка открита края месец юни

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза турския министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрациятана църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Десетилетия наред много български политици са говорили за азерски газ, много български политици са говорили, че са договорили азерски газ, само че са забравили да кажат как ще го докарат до България, по какъв начин. Е, ние с този проект днеска, с това, което България си направи с интерконекторите с Гърция, с Турция, с Румъния, строим със Сърбия даваме възможност след всичко това, включително и до България да дойде азерски газ. Нещо повече, знаете и на срещата в Москва с президента Путин, разговорите с президента Ердоган, много поздрави да му предадеш, ние сме много напред до идването на 16-17 милиарда кубически метра газ до нашата граница.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: По отношение на енергетиката - има един много важен проект, за който България е наш стратегически партньор. Проектът ТАНАП ще достава 100 млрд. азерски газ до европейския пазар. ТАНАП ще даде сигурност на Балканите, както и енергийна независимост.
;

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп определи срещата с Ким Чен-ун като велик момент в историята на света
Тръмп определи срещата с Ким Чен-ун като "велик момент в историята на света"
Първи реакции след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Първи реакции след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун