НОВИНИ

Бойко Борисов: До края на седмицата ще имаме напълно работещ Търговски регистър

На извънредно заседание парламентът днес обсъди проблема със спирането на Търговския регистър и казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик". Зам. -председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка, а депутатите я приеха . Кризата с търговския регистър е преодоляна и до края на седмицата той ще заработи изцяло.Това каза премиерът Борисов. БСП поиска изслушване на премиера в парламента за сигурността на информационните системи в страната и неработещия регистър.

bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 21.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обясни, че е приключило възстановяването на базата данни от Търговския регистър към 17 юли, в ход е възстановяването на данните и към месец август.

От думите на премиера стана ясно, че няма основание да се иска оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради проблемите с Търговския регистър.

От БСП не останаха доволни от изслушването - лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на цялото правителство.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Каквото и да направите, хората не вярват, че зад срива на Търговския регистър не стои намерение да има заличени данни, изтрити задължения и фирми - не ви вярват! Това е голямото предизвикателство. И за това имат вина ГЕРБ и това правителство, но ГЕРБ най-много.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Дали фирмата "Лирекс" изпълнява стриктно договора, който има със съответните институции в България? Защото това е поредният проблем, който възниква, както проблемите, които са свързани с МВР в годините, когато беше налжена тази фирма - от периода 2007г., от тогавашният началник на кабинета на Румен Петков - Александър Петров. Александър Петров е висш функционер на Българската социалистическа партия.
Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Искам да помоля депутатите от ГЕРБ да не я вдигаме тая тема повече, защото в последните няколко дни... а и това, което ни предстои в следващите 2-3 дена, ние очакваме от "Лирекс" и от нейните експерти и IT специалисти, които са там и действително работиха денонощно и работят денонощно... Ако си вдигнат шапката, образно казано, направо ще ни сринат.

Следващото парламентарно заседание е след две седмици, когато на 4 септември ще бъде обявено и началото на есенната сесия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алпинисти обрушват скалата на пътя за Рилския манастир
Алпинисти обрушват скалата на пътя за Рилския манастир
Съдът отхвърли искането на заместничката на Иванчева за напускане на ареста
Съдът отхвърли искането на заместничката на Иванчева за напускане на ареста