НОВИНИ

Бойко Борисов: Отпускаме близо 52 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите

Отпускаме близо 52 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, 1 269 000 пенсионери ще получат добавки към пенсиите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:41, 14.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Наред с отпуснатата сума Борисов заяви, че от началото на третия му мандат вече стават над 200 милиона лева допълнително за пенсионерите у нас, а за всичките му 3 мандата взети заедно става дума за над половин милиард лева за българските пенсионери.

Бойко Борисов нарече Бюджета за 2019 г, най-актуалният и "най-щедрият бюджет от началото на прехода". Той благодари и на вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс за начина, по-който той вчера в Еврокомисията се изказа за поредния доклад за напредъка на България. Думите му според премиера са обективни и затова той настоя социалистите и у нас да разберат защо Европа оценява това, което се върши в страната, а вътре в България това не се случва.

За първи път по думите на Бойко Борисов от началото на съществуването на тези доклади, от 6 записани точки в препоръките от миналата година три се затварят и една от тях е свързана именно с борбата срещу организираната престъпност.

Ако холандското правителство чете внимателно доклада, е много вероятно до края на мандата на ЕК през октомври догодина България да бъде приета в Шенген поне по въздух, каза премиерът.

;

Бойко Борисов заяви, че няма нищо чудно в това, че европейските партньори говорят и за свободата на медиите. По тази причина поиска да бъде иницииран широк дебат за свободата на медиите в България, в който да участват и еврокомисари. Посочи, че много медии у нас говорят точно това, което пожелаят и категорично възрази срещу внушенията, че има влияния, върху която и да било медия в България:

Бойко Борисов - министър-председател: Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време на живи връзки да се показват средни пръстове, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и какво ли не и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите, нито се цензурира това и се повтаря всяка вечер в най-гледаното време.

Премиерът каза, че всеки подсъдим у нас може да си направи сайт само за една нощ и отново след това да каже, че някой го цензурира. А в същото време жълтите новини и фалшивите новини у нас са безброй, добави той.

;

Бойко Борисов коментира и темата за по-високите данъци за старите коли, както и съпротивата на кметовете срещу решението на ГЕРБ да оттегли предложението за тези данъци.

Бойко Борисов - министър-председател: Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух. Ако ние не започне тези стъпки в един момент, можеме да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили.

По темата за горивата премиерът също направи предложение:

Бойко Борисов - министър-председател: Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената.

Премиерът не се съгласи и с думите на президента Румен Радев, който вчера отказа среща на Менда Стоянова и Владислав Горанов с мотива, че стои на края на законотворческия процес. В тази връзка Борисов попита защо Румен Радев приема БСП и изслушва визията на партията за бъдещето на страната, а не иска да чуе ГЕРБ по толкова важни за страната теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Чехия  няма да се присъедини към миграционния пакт на ООН
​Чехия няма да се присъедини към миграционния пакт на ООН
Веселин Марешки и Кръстина Таскова също се отказаха от имунитета си
Веселин Марешки и Кръстина Таскова също се отказаха от имунитета си