НОВИНИ

Бойко Борисов: Политическите лидери носят политическата отговорност

ГЕРБ категорично няма да съставя кабинет с мандата на Реформаторския блок. Ние не веднъж сме казвали, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат. Смитам за нормално всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическата отговорност. Това каза пред Дарик радио премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:15, 17.12.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
бойко борисов политическите лидери носят политическата отговорност

Бойко Борисов: „Лидери на политически партии трябва да поемат политическа отговорност и да поемат мандат. Кое ви кара да мислите, че бих могъл да съм премиер извън мандата на ГЕРБ“

Политическите лидери са тези, които носят политическата отговорност, повтори Борисов.

Бойко Борисов: "Тези, които имат претенцията, че могат, да си излъчат премиер. Единственото, което сме казали е, че ако се направи правителство сега с мандата на Реформаторския блок, подкрепен от Патриотичния фронт - ако си направят правителство, ние сме длъжни да ги подкрепим. Това означава, че премиерът трябва да е техен, министрите трябва да са техни, отговорността трябва да е тяхна."

„Категорично Не“, заяви Борисов в отговор на въпрос ще подкрепи ли изборната система да бъде смесена.

Бойко Борисов: "Чух какво говори госпожа Лъжа – на пленум или във вашето студио е казала: Борисов вчера в Брюксел предал националните интереси като гласувал за санкциите срещу Русия. Лъжите ги пишат една по една."

Борисов заяви, че не му е интересно да си мисли за варианта, изразен по-рано днес от президента Росен Плевнелиев - правителството в оставка да бъде назначено за служебно. След като всеки ден слушал, че ГЕРБ искали да останат на власт, при това положение било нормално да не искат да остава във властта, смята премиерът в оставка.

За президентските избори Борисов подчерта, че „загубихме защото този кандидат беше по-атрактивен от нашия“. Той подчерта, че няма да поеме политическа отговорност за загубата на президентския вот като партиен лидер и няма да подава оставка от партията.

„Вместо да гърчат президента Плевнелиев да прави правителство, те да си го направят“, препоръча Борисов на БСП.
"Продължавам да считам, че параметрите в държавата, икономически растеж, инфраструктурата, борбата с контрабандата се оценява и от Брюксел, и от САЩ", каза той.

Според него Румен Радев трябва да е политикът на годината, а събитие на годината - изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Резервни гуми сме били, какво ли не изприказваха, а когато не можаха да вземат един кмет на местните избори, ние така ли говорихме“, коментира казано пред пленума на БСП от лидера Корнелия Нинова, че „от първа сила в държавата и еднолично властване ГЕРБ са стигнали до резервна гума на Реформаторския блок“.

„Защото знам, че ние българите мислим на другия ден, и аз съм такъв, затова ще си поръчам още сега бронирана „Лада нива“. Знам че само аз мога да съм премиер - по подготвен от мен и ГЕРБ да управлява няма.. Ние ще чакаме и ако станем нужни да ни изберат, ние ще поемем отново управлението. Има нещо по-важно от властта – това е моралът, дадената дума и властта на народа", смята Борисов.
„Президентът Ердоган удържа на думата си, която ми даде. Думите му бяха: „Аз ще браня България от бежанци, ще поема цялата тежест. И ние вече 20 дена нямаме никакъв натиск на границата. Двама или трима – това е положението към момента“, подчерта Борисов.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пекин обявиха червен код за опасно замърсяване на въздуха
В Пекин обявиха червен код за опасно замърсяване на въздуха
Росен Плевнелиев: Рискуваме да изгубим председателството на ЕС
Росен Плевнелиев: Рискуваме да изгубим председателството на ЕС