НОВИНИ

Борисов се срещна с шефа на Европейската банка за възстановяване и развитие

В Лондон премиерът Бойко Борисов откри Инвестиционен форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие и в който участват всички премиери на държавите от региона. Основната цел на форума е да събере лидерите от Западните Балкани с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за стратегически инфраструктурни проекти в региона.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:13, 26.02.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Това е трета поредна среща на върха от инициатива, започнала през 2014 г. с участието на ЕБВР с цел подпомагането на страните от Западните Балкани. В срещата участват всички лидери в региона - премиерите на Сърбия и Черна гора, на Албания, Македония и на Косово, както и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина.

В началото на форума председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти подчерта, че банката остава ключов партньор с ЕК с цел по-големи инвестиции в страните от Западните Балкани. По думите му, осигуряването на по-голяма инфраструктура, свързаност на тези страни с цяла Европа, ще означава мир и сигурност в региона.

;

Това е тема, която той е обсъдил с българския премиер Бойко Борисов по-рано тази сутрин преди откриването на форума. На нея Борисов е подчертал, че най-важното нещо, към което се стреми България в рамките на тези 6 месеца на нашето председателство, което трябва да продължи и в рамките на следващите председателства на Австрия, на Хърватия и след това, е именно тази перспектива на Западните Балкани, започваща от свързаност - дигитална и инфраструктурна да бъде развита. По думите на Бойко Борисов, около 5 милиарда ще струва дигиталната свързаност, без която инвеститорите няма да дойдат в региона.

Бойко Борисов - министър-председател: Цялата сума приблизително сме я смятали около 30 милиарда евро. Планът, който предлагаме е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато ги има тези транспортни коридори всяка една столица ще може да има достъп до нея с жп линия и магистрала и съответно интернет. Райско място за инвеститорите, най-добър климат, за зелени енергии, животновъдство, електроника в държави с развит IT-сектор, туризъм - всичко, което ви е необходимо е на Балканите.

Борисов подчерта също, че на тази среща заедно с инвеститорите и хората от ЕБВР участват и представители на британското правителство. Той цитира и техни думи, че излизат от ЕС, но не и от инвестициите на Балканите. След днешната среща на върха ще бъдат подписани 7 нови споразумения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Посади си мартеница“ – новата инициатива на Екомузея в Русе
„Посади си мартеница“ – новата инициатива на Екомузея в Русе
Движението на влаковете в страната се осъществява нормално при зимни условия
Движението на влаковете в страната се осъществява нормално при зимни условия