НОВИНИ

Бойко Борисов се срещна със Зоран Заев

В началото на декември ще има съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Премиерите на двете страни ще открият заедно участъка от магистрала „Струма" между Сандански и Кресна. Това стана ясно след днешната среща между Бойко Борисов и Зоран Заев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:52, 15.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Със създадения дух на доверие и приятелство България и Македония са пример за новата реалност на Балканите. Това заяви македонският премиер след срещата с българския си колега.

По думите на Заев тези факти са резултат от подписания с България договор за добросъседство. Двете правителства продължават и интензивната си работа, както по разширяването на съществуващите гранични пунктове, така и за отварянето на 3 нови.

Продължава и съвместната работа в търговията, образованието, науката и културата. Македонският премиер обяви още, че Република Македония ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 година, както и плочата на загиналите стотици български офицери и войници при битката през 1916 година при Каймакчалан по време на Първата световна война.

Бойко Борисов, министър-председател: Това е важно за да можем срещу опоненти, които ни казват че едва ли не сме се отказали от историята си, да покажем, че напротив и двете страни имаме толкова много история, че имаме да се похвалим с нея достатъчно много.

Зоран Заев подчерта и съвместното честване на общите празници като Илинден и 24 май и не пропусна да благодари на Бойко Борисов за голямата подкрепа, която България дава на Македония за нейното евроатлантическо бъдеще. Заяви също, че страната му остава посветена на реформите.

В края на изявленията премиерът Бойко Борисов коментира и разпространената тази сутрин в унгарски вестник новина, че бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал с български паспорт.

Бойко Борисов, министър-председател: Длъжен съм да опровергая една фалшива новина - бившият премиер Груевски нито е искал, нито от българска страна му е издаван паспорт. 100% фалшива новина.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха строеж в София заради опасни условия на труд
Спряха строеж в София заради опасни условия на труд
МОН започва да подготвя учители за часовете по религия
МОН започва да подготвя учители за часовете по религия