НОВИНИ

Брат на крал Салман ще претендира за трона в Саудитска Арабия?

Влиятелни членове на кралското семейство в Саудитска Арабия са събрали значителна вътрешна и международна подкрепа, за да попречат на принц Мохамад бин Салман да наследи трона. За това съобщава агенция Ройтерс, според която броженията набират сила след убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги.

брат крал салман претендира трона саудитска арабия
bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 20.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Трима приближени на кралското семейство са източниците на Ройтерс. Според тях десетки принцове братовчеди от династията Ас Сауд искат вместо кралския син принц Мохамад на трона да се възкачи братът на краля - принц Ахмед бин Абдулазиз. Но въпреки подкрепата на силите за сигурност и на някои западни съюзници, те не възнамеряват веднага да предприемат радикални действия срещу престолонаследника. Причината - монархът стои твърдо зад него:

крал Салман бин Абдулазиз ас Сауд: Кралството се гордее с усилията на съдебната система и прокуратурата да водят народа и да носят отговорност. Отбелязваме, че тази страна няма да се свени да изпълнява закона на шариата.

Пред консултативния си съвет крал Салман говори вчера за първи път публично след смъртта на Джамал Хашоги на 2 октомври в Истанбул. И с похвалите за прокуратурата даде да се разбере, че подкрепя твърденията ѝ, че синът му Мохамад не е поръчвал убийството.

Според източниците на Ройтерс, недоволните от престолонаследника щели да изчакат смъртта на 82-годишния крал и тогава да се задействат в полза на принц Ахмед. По непотвърдена от друг източник информация САЩ са благоразположени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва дъжд: Оранжев код за значителни валежи в три области
Идва дъжд: Оранжев код за значителни валежи в три области
В Референдум: 87% от хората одобряват среща между Радев и Борисов
В "Референдум": 87% от хората одобряват среща между Радев и Борисов