НОВИНИ

Брюксел под ударите на атентаторите

Малко след 9 сутринта. Работният ден в Брюксел вече е започнал. Но по улиците има необичайно оживление. Забързани хора, колони от автобуси, тролеи и тролейбуси и силен вой на полицейски автомобили и линейки. Новината за атентатите бързо се разпространява. Туристите са посъветвани да се приберат по хотелите си заради мерките за сигурност.

Владислав Велев
от Владислав Велев Милена Кирова
18:35, 22.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Тръгваме към Европейския парламент, само на пресечка от него е метростанция Малбек. По пътя си срещаме множество хора с куфари. Тези двама мъже казват, че са оживели на два пъти. Станали свидетели на взривовете и на летището и в метрото.

- Ние бяхме на летището между двата взрива. - И какво стана? - Имаше две бомби. - Какво видяхте? - Ние видяхме само взрива и всички хора легнаха на земята. И след това избягахме навън и взехме... и след това имаше втори взрив, така че оцеляхме на два пъти.

БНТ: Изплашен ли сте? - Не. Защо? - Защото вярвам на полицията и армията.

Дейвид Гарсия също не успял да стигне до работа заради атентатите. Бил в метрото, на няколко станции разстояние, когато избухнал взривът.

Дейвид Гарсия: Бях в метрото, не на станцията, където беше взрива, но наблизо. Чухме експлозията. Хората започнали да се питат какво става. Влакът спря и бяхме блокирани около 15 минути. Пуснаха съобщение, че е станал инцидент по линията на метрото и ще дадат повече информация скоро. Бяхме евакуирани и се върнах до централната гара, за да видя дали има влакове да се прибера, но няма и влакове.

;

През целия ден хората се придвижваха основно пеша. Полицейските патрули и военните упътваха за обиколни маршрути.

- Можете да опитате да минете от там, но определено не и от тук.

Синьо-бели ленти отцепваха широк периметър около всички по-важни сгради тук в Брюксел. Само на 200 метра от нас е сградата на Европейския парламент. Тя днес обаче остана затворена за всички посетителски групи, независимо от това, че те бяха предварително организирани. Всичко това се случва заради засилените мерки за сигурност. А доказателството за тях са разположените из целия град полицейски патрули, както и части на военните, въоръжени с автомати.

И там пред Европарламента срещаме италианец, заговаря ни на български. Равел Кодрич работи от 10 години като преводач тук.

БНТ: Усеща ли се напрежение, страх от тероризъм? - Не. Хората си живеят нормално. - А в дни като днешния? - В дни като днешния хората си живеят с телефон в ръка.

Мобилните комуникации обаче бяха изключително затруднени. Час пети след атентата в метрото - картината по улиците не се е променила.

Пътят към метростанция Малбек спира точно до тук. полицаи и военни пропускат само линейките и полицейските автомобили, които не престават да прииждат. Метростанциите в целия град са затворени. На входовете на някои от тях е поставен полицейски патрул, докато други са затворени с метални решетки. Вече часове наред хеликоптер кръжи над центъра на Брюксел.

Празни улици, празни магазини и кафенета в иначе препълнения от туристи и пътуващи по работа хора. Някои собственици на заведения дори затвориха. Така следобедната картина на поопустелия Брюксел рязко контрастираше на сутрешното оживление по улиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куклен не иска крематориум
Куклен не иска крематориум
Ислямска държава пое отговорност за атаките в Брюксел
"Ислямска държава" пое отговорност за атаките в Брюксел