НОВИНИ

БСП: Без Деня на победата нямаше да има Деня на Европа

"Без 9 май 1945 г. - Денят на победата, нямаше да има 9 май 1950 г. - Денят на Европа, и Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес, светът - също", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация от парламентарната трибуна.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:30, 09.05.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
бсп без деня победата нямаше деня европа

Днес е важен ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството и спасиха милиони човешки животи, посочи той. Стойнев отбеляза също, че днес по традиция българите почитат съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство, добави той.

"Преди 73 години на 9 май фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация. Преди 68 години на 9 май в Париж Робърт Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на следвоенните политици", попита Стойнев. По думите му двете измерения на тази дата всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението.

"Строим или рушим обаче днес", попита Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание и напрежението ескалира въпреки многото думи за свобода, демокрация и мир. "Омиротворяването и войната вече звучат, за съжаление, като синоними", посочи той.

Стойнев отбеляза, че Европа също живее в ритъма на нови предизвикателства - бежанска вълна, заплаха от тероризъм, от непрекъсната война срещу нормалния живот. По думите му атентати днес има, независимо дали си в Москва, Санкт Петербург, Париж, Ница, Стокхолм, Брюксел, Мадрид, Лондон. Според българските социалисти мястото на България в тази динамика трябва да е мястото на разума, който "тръгва от това най-сетне да оценим достойно и спокойно миналото и да спрем с отричането и дребните вътрешни боричкания".

"Исторически факт е, че съветската армия има основната роля за постигането на мира в Европа и света. Исторически факт е, че мирният градеж, започнал през 1945 г., е успешен, благодарение на целенасочените усилия и осъзнатата отговорност на държавите и политиците, независимо от политическия строй", посочи Драгомир Стойнев. "Днес БСП работи за България като държава, осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна, заяви той. "Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме също така, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно, включително за самата Европа и света, защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа", каза още той.

Стойнев декларира, че българските социалисти са силен политически опонент на това правителство, но ще работят за единна политика за мястото на България като държава - източник на стабилност не само в региона, но и в европейски мащаб. "Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети независимо какви, време е за осъзнаване и обединение около национални цели", призова той. Винаги е по-добре да сведем глави пред разума на историята, дори да не приемаме уроците й, отколкото да плуваме по течението на конфликта, посочи Стойнев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ръкостискането между лидерите на Северна и Южна Корея се превърна в атракция
​Ръкостискането между лидерите на Северна и Южна Корея се превърна в атракция
Анастасия Стойчева за протеста на метеоролозите от НИМХ
Анастасия Стойчева за протеста на метеоролозите от НИМХ