НОВИНИ

БСП: И двамата президенти няма да постигнат консенсус за общ служебен кабинет

Рулетката с връчването на мандати за съставяне на кабинет продължава и тази седмица. След като в петък от ГЕРБ върнаха мандата на президента Росен Плевнелиев, сега на ход са от Българската социалистическа партия. Според заявката на социалистите те също ще върнат мандата и до края на съществуването на този парламент ще останат в опозиция, без да подкрепят правителство на друга политическа сила. "Промяна категорично е невъзможна. БСП твърдо е заявила своята позиция и е последователна в това", това заяви Александър Симов, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП, който беше гост в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 05.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Симов не вижда причини в промяна на позицията на партията, особено виждайки, че парламентът е политически напълно изчерпан откъм смисъл. Според него, предизборната кампания реално вече е започнала. По думите му, България нямаше да се намира в това състояние, ако чисто хазартно Бойко Борисов не е заложил оставката на кабинета на президентските избори. "Управлението се провали напълно, няма схеми, които да го изкарат от това блато и е съвсем нормално всички политически сили да представят своята оферта за това как трябва да се управлява напред", каза Симов.

Според него, този кабинет не може да остане да действа като служебно правителство, то няма и политическата легитимност да действа като такова. Симов смята, че и двамата президенти няма как да постигнат консенсус по съставянето на общо служебно правителство. Той е уверен, че няма елементи на криза, няма елементи на нестабилност, няма елементи на хаос и просто трябва да бъде следвана процедурата. Симов не вижда драма в това да имаме едно правителство за три седмици и друго, което да продължи неговата работа. "Не виждам защо опитът да се върви по Конституцията бива представено като някаква невиждана политическа ситуация", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от отбор по акробатика загинаха при катастрофа в Русия
Деца от отбор по акробатика загинаха при катастрофа в Русия
Ще спрат ли безумното шофиране новите по-тежки наказания на пътя?
Ще спрат ли безумното шофиране новите по-тежки наказания на пътя?