НОВИНИ

БСП иска закриване на Комисията по досиетата

БСП предлага комисията по досиетата да бъде закрита и на нейно място да се създаде Институт за национална памет, в който да се пазят всички архивни единици от Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха депутати от левицата на брифинг в парламента.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:52, 28.09.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
бсп иска закриване комисията досиетата

От БСП са внесли законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Сегашната дейност на комисията по досиетата се оказа, че се използва само за чертане на разделителни линии, за насаждане на омраза в българското общество. Искаме да сложим край на това", коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. От левицата искат със създаването на този институт да се гарантира, че архивите ще бъдат обект на изследователи и историци.

Със законопроекта се предлага политически партии, професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения, както и органи на властта да могат да изискват проверка за лица, с които поддържат отношения без значение от длъжността, която заемат или са заемали.

Премахва се задължителният елемент на проверката на определени хора, като се замества с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни или други позиции. Уточнява се значението на съществуването на т.нар. картонче, което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА, посочват в мотивите си вносителите.

За нас разговорът е за бъдещето, а не за миналото, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че вече са минали близо 30 години от началото на прехода, а през 1989 година той е бил на 13 години. За нас комисията по досиетата е изчерпана, посочи Стойнев. По думите му става въпрос за един бюджет от приблизително 3,5 милиона лева, с които могат да се купят например цветни учебници за всички деца и автобус за училище за децата в община Николаево.

Според Стойнев спрягането на името на Антон Тодоров за председател на комисията по досиета е потвърждение на тезата на БСП, че ГЕРБ говорят за единство от парламентарната трибуна, а в същото време се опитват да разделят нацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 13 милиона лева общината в Благоевград обновява центъра на града
С 13 милиона лева общината в Благоевград обновява центъра на града
България има нужда от военноморска база на НАТО, смята Соломон Паси
България има нужда от военноморска база на НАТО, смята Соломон Паси