НОВИНИ

БСП направи политическа оценка за работата на служебното правителство

В политическа оценка на БСП за работата на служебното правителство се казва, че "изявлението на премиера Герджиков, направено в края на мандата, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори, е цинизъм". Съобщението е на пресцентъра на партията.

bnt avatar logo
от БТА
14:52, 14.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
бсп направи политическа оценка работата служебното правителство

Според политическата оценка политическият профил на служебния премиер, както и присъствието на ярки фигури от десницата, заместник-министри от кабинета на Борисов, са придали на служебното правителство ясна дясноцентристка насоченост. "От самото му създаване стана ясно, че правителството не е в състояние да коригира тежките демократични дефицити, очертали се през последните няколко избора, както и да обезвреди изборните механизми на управляващата втори мандат десница", се казва още в документа.

От БСП припомнят, че веднага след започването на работа на кабинета, е била поставена задача на министрите за проверка на дейността на предходното правителство и публично огласяване на резултатите, които са били повърхностни и формални. "Проверките на служебното правителство дадоха възможност на бившите министри от кабинета на премиера да се включат активно в предизборната кампания", подчертават от партията. Според левицата по-съществените проверки са били направени в министерствата, ръководени от "реформаторите", като те са били последвани от действия на прокуратурата. Така вината и пропуските за управлението на кабинета на Борисов са били стоварени върху разпадащия се и без друго Реформаторски блок.

"Големите провали на правителството на ГЕРБ, а така също и политики в отделните сектори с висок корупционен риск, каквито бяха: обезпечената с бюджетен ресурс програма за саниране на жилища, въвеждането на пръстови отпечатъци в здравеопазването, действията на МВнР за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, състоянието на енергетиката, нивото на външната задлъжнялост на държавата, останаха без необходимото внимание в доклада за наследството на кабинета на ГЕРБ", заявяват от партията.

От БСП подчертават и някои от основните действия на служебното правителство - преодоляване на сериозните забавяния в подготовката на българското председателство на ЕС през 2018 г., отмяната на постановление 208 и концесията на летище "София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истинският символ на международните връзки не е коприната, а чаят
Истинският символ на международните връзки не е коприната, а чаят
Вяра Анкова: Мисията на БНТ е да покаже таланта на България пред целия свят
Вяра Анкова: Мисията на БНТ е да покаже таланта на България пред целия свят