НОВИНИ

БСП поиска оставката на шефа на Пътната агенция

Нов спор между опозиция и управляващи. От БСП поискаха оставката на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров заради нерегламентирано изразходване на средства за ремонти на пътната мрежа. Социалистите ще сезират и Прокуратурата. За "По света и у нас" Лазаров коментира, че информацията, която БСП изнася, е невярна и манипулативна.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев Александър Марков
18:10, 09.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От БСП искат оставката на шефа на АПИ заради фирма "Агромах", която според тях от момента на назначаването на Лазар Лазаров и идването като министър на Лиляна Павлова през 2014 г. ударно започнала да печели обществени поръчки. Назоваха сума от над 293 млн. лева.

Жельо Бойчев - говорител на ПГ на "БСП лява България": Към тази сума не сме прибавили сумите, изплатени на „Агромах" АД и „Пътища Пловдив" за довършването на АМ „Марица" лот 1, АМ „Струма" лот 4, дадените до 100 млн. лв. с постановление на МС за рехабилитация на АМ „Тракия" и АМ "Хемус".
Кирил Добрев - депутат от ПГ на "БСП лява България": Този гений на пътното строителство Лазаров дава допълнително за магистрала "Марица" 50 млн. лв за укрепване на почви и канавки.

От Казахстан, където е на работно посещение, шефът на АПИ Лазар Лазаров отговори точка по точка на обвиненията. Той каза, че договорът на фирма "Агромах" за лот 3-1 на магистрала "Струма" за 180 млн. лв. е сключен през 2015 г. от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която към онзи момент не е била част от АПИ, а самостоятелно юридическо лице.

Лазаров отрече някога да е бил служител на въпросната фирма. Коментира, че - противно на твърденията на БСП, Агромах има само два от общо 28 договора за пътно поддържане в цялата страна.

Инж. Лазар Лазаров - председател на УС на АПИ: За тези две години изнесените данни са всъщност за сумите, които са им платени, както за зимното поддържане, така и за аварийните ремонти, които са им възлагани междувременно по пътната мрежа, и за превантивните ремонти, където сме правили такива.
Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Очевидно президентската предизборна кампания на БСП започна отрано. И за съжаление, започна по стария, познат начин - с опит за омаскаряване и опетняване на правителството на ГЕРБ и за опетняване и дискредитиране на министерството и АПИ.

Павлова каза още, че договорите и процедурите, по които са сключени открити обществени поръчки, са били и обект на проверка на Европейските одитни звена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде остана безплатното лечение на тежките заболявания?
Къде остана безплатното лечение на тежките заболявания?
Ще бъде ли екстрадиран Цветан Василев в България?
Ще бъде ли екстрадиран Цветан Василев в България?