НОВИНИ

БСП с проект за Изборен кодекс със смесена мажоритарно-пропорционална система

ПГ на "БСП за България" ще внесе следващата седмица законопроект за Изборен кодекс, в който се предлага смесена мажоритарно-пропорционална система. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията днес.

bnt avatar logo
от БТА
15:47, 24.06.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
бсп проект изборен кодекс смесена мажоритарно пропорционална система

Предлага се да не се променя броят на депутатите и те да останат 240, като 120 да бъдат избрани мажоритарно. Законопроектът предвижда два вида бюлетини - една за пропорционален избор, отделна за мажоритарен, като хората могат да решат да употребят вота си само за един избор.

Един кандидат може да участва и в мажоритарната, и в пропорционалната листа. Ако бъде избран като мажоритарен, неговото място в пропорционалната листа се заема от следващия в нея. БСП предлагат гласовете, подадени за една партия или коалиция за пропорционални листи и за мажоритарни кандидати да се изчисляват сумарно и общо. Право на разпределение на депутати и мандати имат партиите и коалициите, които са преминали 4-процентова бариера.

Според Нинова смесената система дава възможност да се отговори на очакванията на хората, показани в референдума, за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризмът в България. Ще инициираме и широк разговор - и обществен, и експертен, по системата за избори, която предлагаме, обясни още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тейлър Суифт спечелила 400 000 долара за две седмици
Тейлър Суифт спечелила 400 000 долара за две седмици
Фестивалът София диша се мести на пл. Св. Александър Невски
Фестивалът "София диша" се мести на пл. "Св. Александър Невски"