НОВИНИ

Четири блока в "Студентски град" стават първият университетски кампус в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Подробният устройствен план на квартала е предвиждал застрояване на всичко, което може да се застрои, включително двора на Националната спортна академия. Новият план, приет от екипа ѝ през 2008 година, спасил "Студентски град" от презастрояване. Така сега е възможно да бъдат направени над 10 кампуса.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:51, 04.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Първият студентски кампус в София ще е на площ 27 декара и в него ще има алеи, площадки, озеленяване и паркинг на две нива.

Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски": Това е и единственият начин за урегулиране на тази територия , за нейното стопанисване, за едно транспортно и търговско успокояване на терените около общежитията.

Идеята на кампуса е да сложи ред в паркирането в Студентски град, което е и един от най големите проблеми в района, като и да създаде една по-спокойна и подходяща за учене среда.

Тодор Чобанов, зам.- кмет по образование, Столична община: Най-накрая "Студенстки град" да започне, макар и бавно да се превръща в това, което са кампусите на големите уважавани университети по света. Трябва да се работи и за промяна на съществуващите нагласи - масово да се ходи на общежитията с автомобили.

Кметът на София инспектира и строежа на новата сграда към детска градина „Лилия" в кв. „Мусагеница". През септември тя ще може да посрещне още 80 деца. Това е една от 15-те нови сгради заложени в бюджета за тази година. Според Фандъкова проблемът с недостига на места е основно в яслените групи.

Йорданка Фандъкова Така че тази работа никога не трябва да спира,това че навремето е спряла и са закрити и продадени и раздадени детски градини, това е най-голямата грешка от управлението на града по време на прехода.

В "Манастирски ливади", където масово не достигат места, строителството на нова детска градина се е забавило заради обжалване на процедурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КРИБ раздава годишните си награди за биснес
КРИБ раздава годишните си награди за биснес
Проучване: Министерският съвет е най-прозрачната институция за миналата година
Проучване: Министерският съвет е най-прозрачната институция за миналата година