НОВИНИ

"Четири лапи" осигури храна за животните в Хитрино

Храна за животните в Хитрино осигуриха от неправителствената организация "Четири лапи", тъй като всичките запаси от фураж и сено са унищожени от разлива на газ. Те раздадоха на стопаните на бедстващите животни 2,5 тона фураж, 9 тона сено и 1 тон гранули за домашни любимци.

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 28.12.2016
18198
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Гюнай е първият жител на Хитрино, който получи помощ от неправителствената организация. По време на бедствието, а и сега изхранването на голямото стадо е доста трудно. Помощта за него идва точно навреме, защото още не може да осигури ритмични доставки на фураж. На ден му трябват поне по две големи бали сено.

Гюнай: Много съм доволен, благодаря. Не очаквах, много благодаря. Ептем за ден-два да има. То имаше дни нямаше какво да им дадем.

Благодарен за помощта е и Бейрям. Той има магаре и крава, и за следващите дни вече има храна за тях. Предварително от фондацията са направили списък на животните и днес храната достигна до всеки дом. Помислено е и за домашните любимци.

Явор Гечев, Фондация "Четири лапи": По време на такова бедствие винаги има освен пострадали хора и пострадали животни, а в крайна сметка за хората от Хитрино, животните са и поминък. Хората са изключително благодарни, защото те разчитат на тези животни.

Социални министър каза, че досега са постъпили 70 заявления за възстановяване на щетите, между които няколко за подпомагане на семейства на починали техни близки и 3 - 4 за социално подпомагане.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: Има пълно съдействие от наша страна към общината. С довършване на националния план за действие по заетостта от тази година сме организирали 30 човека, които са изпратени още от вчера да подпомагат общината при разчистване на общинските терени.

За възстановяване на щетите на бизнеса в селото обаче пари от даренията няма да има, Собствениците на магазини и заведения могат да получат обезщетения само по съдебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скарлет Йохансон е най-доходоносната кинозвезда за 2016 година
Скарлет Йохансон е най-доходоносната кинозвезда за 2016 година
Русенци са усетили земетресението във Вранча
Русенци са усетили земетресението във Вранча